Syditaliens adrenalin-engel

25. februar 2021

En “forrykt” turistattraktion har skabt arbejdspladser og økonomisk vækst i et område i den syditalienske region Basilicata, der normalt betragtes som udkants-Italien.

En flyvende engel, der har skabt økonomisk vækst og beskæftigelse, er en af Syditaliens mest geniale turistopfindelser gennem de senere år. Dog kun folk med gode nerver og en eventyrlyst ud over det sædvanlige har adgang. For her taler vi om et adrenalin-kick af de helt store. Et af den slags, der for alvor banker pulsen i vejret og får hjerterytmen op i det røde felt.

Il Volo dell’Angelo, Englens Flyvetur, blev lanceret i 2013 og består i al sin enkelhed en 1415 meter lang stålwire, der er spændt ud mellem to små bjergbyer, Pietrapertosa og Castelmezzano, i den syditalienske region Basilicata. De to byer befinder sig på hver sin side af en dal i Basilicatas Dolomitter. Højdeforskellen mellem de to byer er på 130 meter, hvilket giver grobund for en hæsblæsende flyvetur, der varer i lidt over et minut, og hvor topfarten når op på 110 km/t.

”Jeg fik ideen til dette projekt, efter at jeg år tilbage havde besøgt Fantasticable, en lignende attraktion i den østlige del af Frankrig. Først var det mest af alt en fiks idé, men så satte jeg mig ned med en gruppe venner og lavede en seriøs business-plan, som vi senere brugte i vores ansøgning til EU”, fortæller den italienske initiativtager Donatello Caivano.

I Bruxelles syntes man tilsyneladende, at ideen var flyveklar, for der blev efterfølgende afsat en mio. euro til projektet. Penge som forlængst er blevet genindtjent. Den flyvende engel har nu 25 fastansatte medarbejdere, og gennem de senere år er vovehalse og adrenalinelskere strømmet til Bascilicata fra resten af Italien for at få det berømte kick. Hvert år siden initiativets start har ca. 20.000 modige vovehalse ”fået vinger”, hvilket giver en årsindtægt på ca. 700.000 euro. Hertil kommer, at den øgede turisme i området har fået hele 35 nye Bed & Breakfast-steder – fordelt på de to byer – til at blomstre frem gennem de senere år.

”Indtil for få år siden var området at betragte som et decideret udkantsområde, hvorfra de unge flygtede så snart de havde mulighed for det. Nu bliver de. Området her omkring Castelmezzano er virkelig naturskønt med mange ruter og stier. Den smukkeste af dem hedder ’De syv stens rute’, og forbinder de to byer. Den starter i Pietrapertosa i 920 meters højde. Så går den gennem dalen og slutter i Castelmezzano. Denne rute har vi nu fuldstændig istandsat med det overskud, vi har fra Englens Flyvetur, og vi har flere andre forbedringsprojekter, der vedrører den omkringliggende natur”, fortæller Caivano.

Langt størstedelen af adrnalinflyverne kommer selvsagt fra Italien. Det sker dog også, at udenlandske turister finder vej til Basilicata. En af de mest kuriøse fortællinger drejer sig om et par fra Brasilien: ”De havde planlagt deres ferie i Italien, særligt med henblik på at prøve il Volo dell’Angelo, og de var mildest talt himmelhenrykte, da de blev skudt afsted”, berette Caivano med en vis stolthed i stemmen.

I disse covid-tider har Englens Flyvetur selvsagt fløjet i nedsat gear. Men nu står anlægget og venter på bedre tider, så mon ikke der i fremtiden vil blive travlhed, når den opsparede nedlukningsadrenalin forhåbentligt snart skal fyres af?

www.volodellangelo.com

Følg os på Instagram

🇮🇹 Ingen by i verden, er fyldt med så mange skjulte skatte, hemmelige steder og smukke små gyder, pladser og stræder som Rom. 

Her kom vi forbi gaden Passetto di San Giovanni Decollato, gemt godt væk bagved Campidoglio - se om du kan finde den næste gang du er i Rom. 

God weekend fra den evige stad 👋🏼

#rom #denevigestad #italien #rejsertilrom #rejsertilitalien #detusynligerom #detusynligeitalien

🇮🇹 Ingen by i verden, er fyldt med så mange skjulte skatte, hemmelige steder og smukke små gyder, pladser og stræder som Rom.

Her kom vi forbi gaden Passetto di San Giovanni Decollato, gemt godt væk bagved Campidoglio - se om du kan finde den næste gang du er i Rom.

God weekend fra den evige stad 👋🏼

#rom #denevigestad #italien #rejsertilrom #rejsertilitalien #detusynligerom #detusynligeitalien
...

🇮🇹 Piazza del Campidoglio med statuen af Marcus Aurelius til hest i midten. En af Roms smukkeste pladser og hjemsted for Roms kommune og Musei Capitolini. Her kan der bruges mange timer på st fordybe sig i Roms historie og skønhed.. #rom #italien #rejsertilrom #rejsertilitalien #detusynligerom #detusynligeitalien #spqr

🇮🇹 Piazza del Campidoglio med statuen af Marcus Aurelius til hest i midten. En af Roms smukkeste pladser og hjemsted for Roms kommune og Musei Capitolini. Her kan der bruges mange timer på st fordybe sig i Roms historie og skønhed.. #rom #italien #rejsertilrom #rejsertilitalien #detusynligerom #detusynligeitalien #spqr ...

🇮🇹 Forår i Italien. I Rom står solen højt og temperaturen har nået 26 grader. God weekend 👋🏼 #rom #italien #rejsertilitalien #detusynligerom #detusynligeitalien #forår

🇮🇹 Forår i Italien. I Rom står solen højt og temperaturen har nået 26 grader. God weekend 👋🏼 #rom #italien #rejsertilitalien #detusynligerom #detusynligeitalien #forår ...