Kulturrejser til Italien

Fra turist til kulturrejsende: Kultur er noget, vi tager alvorligt, særligt når talen falder på de Italiensrejser som vi sætter sammen. Konceptet ”kultur” i bred forstand er vores omdrejningspunkt. Når vi siger ”Italiens kultur”, tænker vi med en bred formulering på ”kendskabet til store dele af det italienske samfund”.

Det vil med andre ord sige, at når du melder dig på en af vores ture, vil du ikke ”blot” leg turist i traditionel forstand. Du bliver fra første færd ”klædt på”. Du bliver indført i en række områder og emner, der har med italiensk samfund og kultur at gøre og du bliver således omdannet fra turist til kulturrejsende.

Kulturrejser til Italien i 2024

Det usynlige Italien arrangerer kulturejser til Italien i samarbejde med Granada Kulturrejser som teknisk rejsearrangør. Jesper Storgaard Jensen er guide på alle vores kulturrejser.

24. sep. - 1. okt. 2024
Kr. 12.300,- Få ledige pladser

Toscana

13. okt. - 20. okt. 2024
Kr. 13.650,- Få ledige pladser

Bologna

24. okt. - 31. okt. 2024
Kr. 13.650,- Ledige pladser

Rom

Drømmenes Italien

Danskerne elsker Italien, og det er der flere gode grunde til. Klimaet er mildt. Maden er – som oftest – dejlig, hvis ikke ligefrem sublim. De vine, vi kender fra supermarkedets hylder, kan vi ofte smage på direkte i producentens cantina. Byerne er smukke og fascinerende og byder på massevis af oplevelser – kunst, kultur, naturoplevelser, gastronomi, historie og samt mere profane nydelser som fx shopping. Det er drømmenes Italien. Det er det Italien som vi kender fra bladene og tv-udsendelser, hvor der er fokus på la bellezza, skønheden.

Men det er også det Italien, hvor den danske turist møder det som jeg ynder at kalde for ”de små historier” – dvs. de smukke naturoplevelser i Toscana, den dejlige stemning i Bologna, Siciliens sol, Piemontes smagsoplevelser, Milanos elegance, Venedigs mystik, Torinos modernitet, Palermos nærvær med den arabiske verden, middelalderstemningen i Lucca, den afslappende spadseretur i Genova og meget andet. Det er alle de ”små historier” som Italien er leveringsdygtig i, i den helt store stil. Skønhed og velvære finder man lidt over det hele, uanset hvor man rejser i Italien. Det er der ingen tvivl om. Og det er netop disse mange små historier, der har gjort – og fortsat gør – Italien så populære hos os danskere.

Virkelighedens Italien

”What you see, is what you get”, sang Tina Turner i verdenshittet fra 1986. Den titel passer dog ikke til Italien, som – synes jeg – ofte fremstår som et løg. Du kan skrælle og skrælle, og bedst som du tror, at der ikke er flere lag, så dukker der endnu et op. Alle disse lag er sprængfyldte med oplysninger om det italienske samfund, som den klassiske turist kun sjældent har adgang til.

Det vil med andre ord sige, at for at kunne kalde sig ”kulturrejsende” (i stedet for turist), så må man nødvendigvis vide noget om den politiske og økonomiske situation, forholdet til EU, forholdet stat-familie-kirke, og måske også noget om ”generationskampen” mellem den ældre generation (af hvilken der bliver flere og flere) og de unge (af hvem der bliver færre og færre). Og hvad med arbejdsmarkedet og skolesystemet, og den organiserede kriminalitet? Og området for information, aviser og tv-stationer … hvordan fungerer det? Og hvad med de ”berømte” katolske italienere, hvor religiøse er de egentlig, når det kommer til stykket?

På de ture jeg hidtil har arrangeret og deltaget i som rejseleder med kultur-konceptet in mente, har det overrasket mig, hvor meget folk higede efter insider-informationer på en lang række områder, hvor de havde en personlig interesse.

Jeg sætter således en ære i – og finder det også stimulerende – at kunne øse af min viden om det italienske samfund, som jeg har oparbejdet efter at have haft fast adresse i Rom i nu mere end 25 år.

De fascinerende byer

Som skrivende journalist og fotograferende fotograf har jeg gennem årene haft mange muligheder for at rejse rundt i Italien for at besøge en række forskellige byer og regioner. De magasiner, jeg har leveret artikler til, har i overvejende grad været danske, hollandske, tyske og amerikanske.

Særpræget ved de italienske byer er noget af det jeg altid har nydt allermest. At komme til en ny by for at udforske den med et digitalkamera over den ene skulder og en lille notesblok i en lomme udgør, for mig, et moment af absolut velvære.

Også hér, i byerne, ligger der masser af kulturhistorier og venter på at blive fortalt. Hvad er byen kendt for? Hvordan er dens køkken? Hvad hedder de mest berømte by- og egnsretter? Hvilken vin drikker man især i den pågældende by? Er der traditioner man skal kende? Hvor i byen skal man bevæge sig for at kunne få den lokale atmosfære ind under huden? Er der museumsoplevelser eller særlige lokale attraktioner, som man absolut ikke må gå glip af? Er der cafeer, som er kendt og frekventeret af de lokale?

Også på lokalt niveau sætter jeg en ære i at videregive en viden og en følelse og en entusiasme om de byer som vi har på vores program.

Tager du med på en vin-tur til Toscana, så får du naturligvis en indføring i de forskellige vine som vi vil stifte bekendtskab med, samtidig med at du bliver grundigt informeret om, hvad der er særligt ved de byer, vi skal besøge – i vinturens tilfælde Siena, Montalcino, Montepulciano, Pienza m.fl.

Tager du med på en tur til Bologna, så bliver du ikke sluppet løs som en almindelig turist. Også her vil du blive indført i byens historie, dens særlige karakteristika, grunden til dens berømmelse. Og også her vil alle disse informationer løbe sammen i din egen personlige mentale ”bank med lokalinformationer”, der vil gøre det muligt for dig at FØLE den by, du er kommet til.

Det samme gælder for Firenze og for eventuelle fremtidige destinationer, der vil komme på vores program. På alle vores ture bliver turisten altså ”taget under behandling”, og efter denne behandling skulle man gerne kunne få øje på en kulturrejsende der vil være bærer af en lang række af informationer om by og samfund.

Buon viaggio – og velkommen til vores kulturrejser i samarbejde med Granada Kulturrejser.

Jesper Storgaard Jensen

Anmeldelser af Granada Kulturrejser

4,3

Læs Granadas anmeldelser på Trustpilot

Granada Kulturrejser havde tilrettelagt en interessant rejse til Firenze, ikke mindst båret af den i Rom bosatte journalist og forfatter Jesper Storgaard Jensen, der med sin store viden og behagelige væsen formåede at skabe en dejlig stemning.

- Lise Glockmann, maj 2024

Det var som altid (det er 3. gang jeg rejser med Jesper Storgaard Jensen som rejseleder) en rigtig god oplevelse. Jeg kan klart anbefale Granada Kulturrejser og Jesper Storgaard Jensen hvis du vil vide mere og fordybe dig i kulturen.

- Karen, april 2024

I havde fundet frem til den bedste rejseleder! Det har været så spændende, underholdende og bevægende, at høre Jesper fortælle om rigdom og fattigdom, om modstandskamp, om museer og street art - og meget mere.

- Vivi Moustgaard

Jeg havde været i Rom fire gange, før denne femte gang, og jeg har virkelig fået en på opleveren som jeg slet ikke havde troet muligt - og det selvom mine forhåbninger var store. Jesper er en fantastisk engageret og rar mand - ham vil jeg gerne rejse med igen.

- Jan Priess

Den begejstrede beskrivelse I gav af jeres guide Jesper, blev ikke gjort til skamme. Dels virkede han faglig kompetent, engageret og meget givende, dels gjorde han det virkelig godt som rejseleder. Han viste overblik og handlekraft - og han fandt gode løsninger.

- Erik og Vibeke Skjoldborg

Rom-turen var en oplevelse uden lige, ikke mindst takket være Jesper, bedre formidler findes ikke. Han informerede om Rom og Italien på godt og ondt, hvilket var med til at skærpe og forstå by og land og ikke bare "svømme" hen over alle herlighederne.

- Inge-Lise Søndergaard

Rejseleder: Jesper Storgaard Jensen

Jeg har altid haft en følelse af, at Rom har to lag. De steder, der især er kendt fra de mange artikler, som aviserne bringer, og de fortællinger som fx guidebøgerne indeholder. Der er dog en temmelig stor del af Rom, som aldrig bliver fortalt. Det er et slags ”usynligt Rom”. Og lige præcis den del af Rom har fascineret mig i stigende grad gennem de senere år. For når man som jeg har boet i mere end 25 år i Rom, så begynder man at vende blikket væk fra de kendte steder, for i stedet at søge efter de ukendte, det ”hemmelige og usynlige”.

Ud over byens to lag – det kendte og det ukendte – har jeg altid haft en helt klar fornemmelse af, at Rom er en vaskeægte historiefortæller. Byens historie – kultur, politik, sport, litteratur mv. – er fuld af fascinerende beretninger, der blot venter på at bliver fortalt. Det er netop det, jeg prøver at gøre, når jeg som journalist skriver om Rom, og når jeg holder foredrag om byen, og det er også noget, jeg vil glæde mig til at praktisere for Granada Kulturrejsers kommende Rom-rejsende. At vise dem et anderledes og usynligt Rom.