Naturens egne mirakler

af | 7. november 2023

Begge de to amerikanske vinguruer, Robert Parker og James Suckling, har givet deres vine 100 point, og for nogle år siden hævdede den italienske vinekspert, Luca Gradini, at vinen Cerretalto årgang 2010 er “verdens bedste”. Vi har været i Montalcino og talt med Giacomo og Giovanni Neri om, hvad der sker når man blander tålmodighed og lidenskab.

“På verdensplan har vi oplevet en utrolig opmærksomhed. De 100 point, som vores vin har fået af Robert Parker, har givet et stort ekko inden for vinkredse i flere lande. Jeg har for nylig været på en promotionstur til USA, og i mange tilfælde fik jeg at vide, at vores vin Tenuta Nuova var blevet revet væk. Visse steder havde ligefrem fordoblet prisen på grund af den store efterspørgsel. Det er helt klart en stor ære for os, men også et stort ansvar for fremtiden”.

Jeg befinder mig sammen med Giovanni Neri på en vinrestaurant i Montalcino, Toscanas berømte vinby. Det er dog ikke et hvilken som helst vinudskænkning, for stedet er gemt i la Fortezza, byens gamle fæstningsværk. Går man op i toppen af la Fortezza, der blev opført i 1361, vil man have en smuk 360-graders-udsigt ud over store dele af området omkring Montalcino. Markerne er udstrakte, og på mange af dem vokser Montalcino-områdets berømte sangiovese-druer, der som bekendt ender med at blive til de mindste lige så berømte Brunello di Montalcino-flasker.

Brunello di Montalcino-konsortiet tæller omkring 250 producenter. Af de mange toscanske vinbønder er der særligt én, der har haft pressens bevågenhed gennem de senere år. Navnet er Casanova di Neri, og vinpressens spotlight blev for alvor tændt, da den amerikanske vinguru, Robert Parker, i 2015 gav vinen Tenuta Nuova fra 2010 100 point. Parkers 100 point var ledsaget af skudsmålet: “Intet er indlysende eller monokromatisk i denne vin. Alt er nuanceret og æterisk. Vinens tanniner har et niveau af smidighed, der er næsten umulig at finde i den til tider stikkende og noget sure sangiovese-drue. Hvis der er én ting, Giacomo Neri har mestret, så er det at plukke ved optimal modenhed. Det er helt klart, at han har et uovertruffent kendskab til både sine marker og vinstokke. Vinsamlere vil med fordel kunne gemme denne vin i ti år eller længere”.

Det var blot syvende gang i 25 års karriere, at Robert Parker gav 100 point til en italiensk vin, så det var ikke underligt, at den smigrende dom medførte løftede øjenbryn. Og så var det i øvrigt blot starten på anerkendelserne, for siden der er kommet flere til.

Tre generationer af vinmagere

Historien om Casanova di Neri starter i 1971, da Giacomo Neris far, Giovanni, flytter til Montalcino for at starte på en frisk. Han handlede med korn og havde således en vis erfaring fra landbruget. Skønt han ikke havde nogen direkte erfaring med vinproduktion, kastede han sig alligevel ud i sit nye eventyr med købet af syv hektar land med sangiovese-druer.

“Min far var måske lidt letsindig, for han havde jo ingen erfaring med vindyrkning. Til gengæld var han visionær, og så havde han en stor lidenskab for alt det som naturen kan frembringe. I dag føler jeg mig heldig, for jeg har haft mulighed for at arbejde sammen med ham i to årtier. Det, han har givet mig – udover kendskabet til vinproduktion -, er helt sikkert respekten for jorden og for alt det som den kan give os mennesker”, siger Giacomo.

Når man står på Casanova di Neri-ejendommen og lader blikket panorerer rundt, har man en smuk udsigt til den toscanske natur. Ved siden af ejendommen ligger to store vinmarker, der blot udgør en lille del af de i alt 60 hektar opdyrkede marker.

“En af de to marker har vinstokke, der er omkring 45 år gamle, og det er et vigtigt aspekt. Vinstokke på 15-20 år kan sagtens producere druer til gode vine, men for at lave en vin der er virkelig ‘dyb’, en vin der også vil kunne holde ud i fremtiden, en vin der er kompleks, så er vinstokkenes alder fundamental. Det har taget os tre generationer at nå til, hvor vi er i dag”, siger Giacomo.

Han lægger ikke skjul på, at han føler sig “ekstremt priviligeret”, for naturen omkring Montalcino har været – og er – usædvanlig generøs. De to vinmarker, Pietradonice og le Citene, der ligger syd for Montalcino, er omgivet af bl.a. mastiksbuske, timianplanter, stenved og enebærbuske, hvilket tilsyneladende er med til at skabe et perfekt mikroklima. Det er nemlig her, at druerne til Tenuta Nuova vokser, dvs. den vin Robert Parker har givet maksimum point.

Parker er dog ikke den eneste, hvis gane jubler over Tenuta Nuova. Under en vinsmagning i Montalcino for nogle år siden smagte en anden amerikansk vinguru, James Suckling, sig gennem i alt 140 Brunello-vine. Vel at mærke blindt. Efter endt smagning sad Suckling tilbage med én flaske i hånden – en Tenuta Nuova 2006 – og et drømmende udtryk i øjnene: “Alt i denne vin er proportioneret. Den er som en supermodel. Alt er som det skal være. Denne vin er essensen af sangiovese. Den kan simpelthen ikke blive bedre. Frugt, jord, blomster, taninner, alkohol, duft. Denne vin er som kashmer. Ganske enkelt en 100 pointer”.

Giacomo fortæller, at hans vine gennem tiden er blevet præmieret hele otte gange med 100 point.

“Det er naturligvis altid en stor ære og en stor glæde. Men æren bør i virkeligheden tilfalde naturen. Ja, jeg vil faktisk sige, at en vins succes afhænger 75-80% af hvad naturen formår at producere. Det er ikke falsk beskedenhed. Det er den skinbarlige sandhed”.

Nødvendige prøvesmagninger

Mens Giacomo taler om naturens mirakler og om sin far, Giovanni, dukker familiens tredje generation op. Den unge Giovanni er opkaldt efter sin farfar og en vigtig del af familieproduktionen af de berømte Brunello-vine. Han har gået på Sienas kendte vinskole og fortsatte herefter på universitetet i Piacenza.

“På universitetet læste jeg ‘vindyrkning og vinkundskab’, og så arbejdede jeg ved siden af. I længden var det ret trættende. Desuden synes jeg, at der var for mange fag på universitetet, som jeg følte jeg ikke rigtigt kunne bruge. Så det endte med, at jeg droppede studierne for at koncentrere mig 100% om alt det praktiske vedrørende vindyrkning. Du kan vel sige, at jeg hylder princippet learning by doing”, sige Giovanni med et smil.

Og noget kunne tyde på, at han valgte rigtigt. For hans kendskab til landbrug og til vinens verden bar hurtigt frugt, og i 2016 blev han kåret som “Årets unge vindyrker” i Italien.

“Det er klart, at den succes som vores vine har også har smittet af på mig, som ung vindyrker”, siger han, og på spørgsmålet om, hvad han tænker, når dele af pressen kalder ham for “Prinsen af Brunello”, griner han og siger, at “det er da meget morsomt, men ikke noget jeg tager alvorligt”.

Mens både Parker og Suckling har haft de 100 point fremme til Tenuta Nuova, så har Giovanni faktisk sin helt egen favorit, nemlig Cerretalto. De vinmarker, der producerer druerne til Cerrtalto, befinder sig i en slags naturens eget amfiteater, der ligger cirka fem kilometer fra Montalcino, nær Asso-åen.

“Cerretalto er et eksempel på, hvor meget terroir betyder. Jeg betrager denne vin som helt igennem unik og med en egen personlighed, der er meget forskellig fra Tenuta Nuovas. Den personlighed komme til udtryk gennem en finhed, en elegance og en evne til at kunne ældes i en lang årrække”, forklarer han.

Også en af Italiens mest kendte vineksperter, Luca Gradini, er begejstret for lige netop Cerretalto, om hvilken han har sagt: ”En stor vin skal kalde på de store følelser, og det formår Cerretalto helt klart. Det er en storslået Brunello”. Og at Cerretalto er en unik vin, bekræftes at, at den rent faktisk kun bliver sat i produktion i de år, hvor druerne er i topklasse.

Trods de mange flotte bedømmelser og hædersbevisninger har Giovanni ingen planer om blot at hvile på laurbærrene. Han elsker arbejdet i marken, men især at følge vinen gennem dens sidste faser, bl.a. via hyppige smagskontroller.

“Gennem den sidste fase smager vi de forskellige årgange mindst to gange om måneden. Det er vigtigt at følge vinens udvikling i kantinen. I visse tilfælde har den brug for at ligger på fad i en længere periode end normalt, og i andre tilfælde skal den på flaske før tid. Vores opgave er ledsage druerne så godt vi nu kan, når selve produktionsprocessen starter. Det er smagsprøver som jeg foretager sammen med min far. Vi har ikke nogen vinkonsulent, der en gang imellem dukker op med en tryllestav. Den tid er efter min mening ved at være forbi. Vi gør det hele selv”, siger Giovanni.

Og hvad angår smag så fortæller han, at han hver uge arrangerer private blindsmagninger sammen med en gruppe af andre Brunello-producenter. “Her smager vi hinandens vine, men også de store Barolo’er, Chianti’er, pinot nero’er og andre store vine. Disse smagsprøver er ikke kun sjove men også utroligt nyttige, for der opstår altid spændende diskussioner om smagsnuancer. Det er en fantastisk måde at udvide ens egen kulturelle kendskab til vin. Et kendskab som i sidste ende gerne skulle kunne smages i vores egne vine”.

Passion og tålmodighed

Hvis “passion” er ét vigtigt kodeord for Giacomo og Giovanni, så er “tålmodighed” helt sikkert et andet. Alene af den grund, at Giacomo og Giovannis Brunello-vine befinder sig i fem-seks år på barrique og flaske, inden de bliver udbudt til salg. Produktionen ligger på omkring 300.000 flasker om året. Eksporten udgør 80% af det samlede salg, og Casanova di Neri eksporterer til i alt 60 forskellige lande, med USA som et af de vigtigste markeder.

Og Casanova-successen fortsætter, for tidligere i år var vineksperten James Suckling ude med endnu en 100 points-bedømmelse. Den gang var det vinen ”Giovanni Neri 2019”, og Suckling beskriver den således: ”Aromaer af kirsebær, blomster og cedertræ giver denne vin en særdeles fyldig krop med masser af ren og saftig frugtkarakter. Cremet og velsmagende med en eftersmag af knuste bønner og kirsebær. Vinen definerer til fulde vor tids Brunello med dens renhed og perfekte frugtsmag. Denne vin får det ypperste ud af sin årgangs druer, der kommer fra 50 år gamle vinstokke. Bør først drikkes efter 2026”.

Hjemmeside: www.casanovadineri.wine

Følg os på Instagram

🇮🇹 Vi befinder os på en ganske særlig bar, i et ganske særligt kvarter. 

Nemlig på baren Necci fra 1924 og som derfor fejrer sin første 100 år i år. 

#rom #necci #necci1924 #italien #pigneto #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien

🇮🇹 Vi befinder os på en ganske særlig bar, i et ganske særligt kvarter.

Nemlig på baren Necci fra 1924 og som derfor fejrer sin første 100 år i år.

#rom #necci #necci1924 #italien #pigneto #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien
...

🇮🇹 Via del Mandrione - en af Roms smukkeste. Og samtidig en vej som fortæller en del af historien om Rom efter Anden Verdenskrig. 

Vejen er ofte øde og er et lille åndehul for stilhed - selvom vi befinder os i det meget folkerige syd-østlige Rom, hvor der er bygget både høj og tæt. 

Vores kulturrejse i oktober har Via del Mandrione på programmet.

#rom #italien #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien #viadelmandrione

🇮🇹 Via del Mandrione - en af Roms smukkeste. Og samtidig en vej som fortæller en del af historien om Rom efter Anden Verdenskrig.

Vejen er ofte øde og er et lille åndehul for stilhed - selvom vi befinder os i det meget folkerige syd-østlige Rom, hvor der er bygget både høj og tæt.

Vores kulturrejse i oktober har Via del Mandrione på programmet.

#rom #italien #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien #viadelmandrione
...

🇮🇹 Rom koger med en temperatur på cirka 35-38 grader i disse dage. Men hjælpen er på vej fra Salento-regionen i det sydlige Puglien. 

Nemlig “il caffè leccese”. Som navnet antyder, er den oprindeligt fra byen Lecce. 

Den forfriskende drik består af isterninger, mandel-sirup (er sødt) og et frisklavet shot espresso. 

Perfekt til en eftermiddag i sommervarmen!

#caffeleccese #italien #rom #detusynligeitalien

🇮🇹 Rom koger med en temperatur på cirka 35-38 grader i disse dage. Men hjælpen er på vej fra Salento-regionen i det sydlige Puglien.

Nemlig “il caffè leccese”. Som navnet antyder, er den oprindeligt fra byen Lecce.

Den forfriskende drik består af isterninger, mandel-sirup (er sødt) og et frisklavet shot espresso.

Perfekt til en eftermiddag i sommervarmen!

#caffeleccese #italien #rom #detusynligeitalien
...

🇮🇹 Villa Celimontana i Rom, åbnede i 1925 og ligger kun 700 meter fra Colosseum. Parken er en hyggelig lille romersk oase, som få turister kender.

Her ligger en hyggelig lille bar, hvor der ofte er live musik på de varme sommeraftener. 

Kig fordi næste gang du er i Rom, og få et glas køligt hvidvin, mens du nyder en jazz-koncert under åben himmel.

#rom #italien #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien

🇮🇹 Villa Celimontana i Rom, åbnede i 1925 og ligger kun 700 meter fra Colosseum. Parken er en hyggelig lille romersk oase, som få turister kender.

Her ligger en hyggelig lille bar, hvor der ofte er live musik på de varme sommeraftener.

Kig fordi næste gang du er i Rom, og få et glas køligt hvidvin, mens du nyder en jazz-koncert under åben himmel.

#rom #italien #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien
...