Luksus i trætoppene

15. marts 2021

La Piantata, en mellemitaliensk agriturismo i Viterbo-området, på grænsen mellem Lazio og Toscana, giver mulighed for at udleve barndommens drømme om et liv i trætoppene fjernt fra hverdagens stress og jag. Ejeren, Renzo Stucchi, har konstrueret Italiens formentlig to mest fascinerende trætophuse.

“Jeg tror, at de fleste af os har haft en positiv barndomsoplevelse med et trætophus. Mange af os kender formentlig følelsen af at kunne gemme sig oppe i trætoppene, væk fra den virkelige verden. Sådan husker jeg det i hvert fald fra min egen barndom. Min far havde bygget et lille et trætophus i et gammelt abrikostræ. Det var en fantastisk verden, afsondret og lidt hemmelig. Den følelse har altid ligget hos mig”.

Renzo Stucchi ser tilfreds ud, mens han fortæller om den barndomsdrøm han har båret på op igennem sit voksenliv: at bygge et hus i trætoppene. En drøm som under en rejse til Frankrig fik yderligere næring. “Under en rejse rundt i Provence mødte jeg en fransk arkitekt, der havde specialiseret sig i konstruktionen af træhuse. Hans fortællinger om, hvilke teknikker der bruges til konstruktion af trætophuse fascinerede mig meget. Og da jeg senere fik mulighed for at købe dette hus, og bemærkede det store ensomme egetræ midt på marken, var min første tanke: dér vil jeg bygge et trætophus”, siger Stucchi.

Renzo Stucchi har egentlig en baggrund som konditor og arbejdede i flere år på nogle af Milanos mest kendte historiske cafeer. Senere flyttede han til Frankrig, hvor han boede i 27 år og bl.a. arbejdede som art director hos kosmetikvirksomheden Cacharel. I 1995 købte Renzo og hans kone Rosella så en større ejendom, med 40 hektar land, ved den lille by, Arlena di Castro, ikke langt fra Viterbo og Bolsena-søen. “Ejendommen her er fra 1795, og da vi overtog den, var den i en temmelig dårlig stand. Den bærende struktur var dog i orden, men det har selv sagt krævet en del at sætte den i stand”, fortæller han.

Den rigtigt drøm, trætophuset, blev iværksat i 2005, efter at der var gået år med overvejelser, beregninger og også bureaukrati, for dengang var begrebet tree house stort set ukendt i Italien, og de lokale myndigheder vidste ikke rigtig, hvad de skulle stille op med sådan et projekt. “Både kommunes embedsmænd og skovstyrelsen gik nærmest i tilt, da de fik vores projekt på bordet. Det var første gang, at de så noget lignende. Først fik vi lodret forbud, men da de så fik hele projektet uddybet og forklaret, endte det med at vi fik en byggetilladelse”, forklarer Stucchi.

44 m2 luksus

Det gamle og ensomme egetræ, der befinder sig på Renzo Stucchis grund, er ifølge de lokale skovmyndigheder Italiens ældste egetræ, mere en syvhundrede år gammelt. Det er 25 meter højt, og dets stamme har en omkreds på hele 4,70 meter. Der er imidlertid ingen grund til at frygte for træets helbred, som Stucchi forklarer. “I Europa er Frankrig førende på dette område. Jeg henvendte mig derfor til det franske firma Cabane Perchée, der har specialiceret sig i konstruktion af trætophuse.

Virksomhedens leder, Alain Laurens, kom og beså forholdene, og sammen begyndte vi at tage mål, lægge planer og projektere. Trætophuset blev herefter konstrueret efter meget nøje beregninger på Cabane Perchées værksted i Frankrig og så fragtet til Italien. Huset, der er lavet af rødt amerikansk cedertræ, er konstrueret på en sådan måde, at det ikke skader egetræet. Ikke et eneste søm er blevet hamret ind i træet, der kan vokse frit som tidligere”, fortæller Stucchi med et smil.

Og smilet er fuldt ud forståeligt, for i dag råder han over Italiens første, mest fascinerende og formentlig også mest romantiske trætophus, der befinder sig i en misundelsesværdig position – alene midt i en smuk olivenlund, otte meter over jordhøjde. La Suite Bleue, Den Blå Suite, blev trætophusets franske navn, hvilket ikke er tilfældigt, for Stucchi har i den grad ladet sig inspirere af Provence.

I området, hvor Den Blå Suite befinder sig, har han plantet intet mindre end 140.000 lavendelplanter – der er Provence-områdets ikon-plante – og når de blomstrer i juni og juli befinder det lille trætophus sig midt i et bølgende hav af velduftende blå lavendel. En fryd for næse og øjne, og et sandt naturens mirakel!

Den Blå Suite er en romantisk bio-bolig er på 44 m2, der modtager gas, lys og vand via en 600 meter underjordisk udgravet kanal. Indenfor understreges romantikken af en dobbeltseng med baldakin, et lille badeværelse med brusebad samt et mini-køleskab med adgang til bl.a. fransk champagne og italiensk spumante. Om morgenen bliver et veltilberedt morgenmåltid hejst op til husets gæster via et snedigt fremstillet hejs.

At vågne hér om morgenen til vindens brusen og fuglekvidder i trætoppene, morgenmad på terrassen og med udsigt til de blå lavendelmarker er en sjælden lise for sjælen. En sjælden luksus der understreges af, at Den Blå Suites beboere får stillet en bil til rådighed af La Piantata for nemt at kunne komme fra hovedbygningen til træhuset midt i olivenlunden.

“Gennem årene har vi fået mange positive tilbagemeldinger fra vore gæster. Jeg vil sige, at vores trætophus er perfekt for romantiske sjæle, og vi har faktisk haft adskillige nygifte, der har tilbragt bryllupsnatten i Den Blå Suite”, fortæller Stucchi.

87 m2 cool design

Den store opmærksomhed og succes, som Renzos trætophus har opnået gennem årene, ansporede ham nogle år senere til at overveje at gentage eksperimentet. Denne gang dog i en moderne og sofistikeret high-tech-udgave. “Ikke langt fra La Piantatas hovedbygning står en 200 år gammel strandfyr som jeg havde gået og kigget på i en del år. I 2010 tog jeg så beslutningen om at starte projektet til et nyt trætophus. Min plan var dog at lave noget nyt i forhold til Den Blå Suite. Noget smart og moderne, hvor der var fokus på stil og design”, siger Stucchi.

Resultatet af Stucchis planer så dagens lys i 2011. Navnet er The Black Cabin, og dette sofistikerde trætophus er i dag Europas største – dækker et areal på 87m2 – og mest moderne. Også denne gang var det det fransk firma Cabane Perchées, der stod for konstruktionen. Samtidig havde Stucchi allieret sig med den kendte italienske indretningsarkitekt Claudia Pelizzari.

Og med udgangspunkt i konceptet Glamping – en blanding af “glamour” og “camping” – har dette trekløver lavet et ultrasofistikeret trætophus, udført i canadisk cedertræ, med alverdens moderne finurligheder, fx. fjernvarme, air-condition, 32-tommer TV og Bose surround sound, wifi-tilslutning mv. Da La Piantata befinder sig i et potentielt jordskælvsområde, er The Black Cabin også bygget efter de mest moderne anti-seismiske forskrifter, ved hjælp af specielt fremstillede anti-jordskælvspæle.

Og også i dette tilfælde har naturen været yderst behjælpelig med at skabe de bedste mulige rammer. Fra husets terrasse, hvor morgenmaden kan indtages, er der udsigt til mange af La Piantatas i alt 1.800 oliventræer, til de blå lavendelmarker, til det Tyrrhenske Hav samt til den swimmingpool, der gør sig til nedenfor The Black Cabin. “En af vores gæster sagde engang til mig, efter et ophold i The Black Cabin, at jeg er én der sælger drømme. Det synes jeg egentligt lød meget godt”, siger Renzo og smiler.

Og hvad med Renzo Stucchis fortid som konditor, er den helt glemt? “Nej, på ingen måde. Den praktiserer jeg næsten dagligt, når vores gæster skal forkæles. Vi laver en efter min mening virkelig god canino-olivenolie, samt lavendelhonning, som vores gæster naturligvis får mulighed for at smage. Og så bager jeg tit overraskelseskager til gæsterne, som de får hejst op til morgenmad. De bliver glade, og jeg får holdt min konditorkunst ved lige”, siger Stucchi.

Selv om Stucchi nu råder over Italiens to mest elegante og smarte trætophuse, skal man bestemt ikke tro, at hans design-iver er blevet nulstillet. “Lige nu lurer jeg lidt på, om det vil være muligt at opføre en ‘svævende’ swimming pool – dvs. en slags hængende swimming pool – under the Black Cabin. Men det er et større projekt, og vi mangler fortsat at foretage en del beregninger. Lige nu er projektet på tegnebrættet. Fremtiden vil vise om det bliver til noget”, slutter Renzo Stuchi.

www.lapiantata.it

Følg os på Instagram

🇮🇹 Rom har mere end 2000 fontæner, hvor vandet løber døgnet rundt. De mange fontæner er især til glæde for byens borgere i de varme sommermåneder. Vandet kan sagtens drikkes og er livsvigtigt for byens hjemløse.

På billedet er vi i Monti-kvarteret og nærmere bestemt gaden Via degli Ibernesi.

#rom #italien

🇮🇹 Rom har mere end 2000 fontæner, hvor vandet løber døgnet rundt. De mange fontæner er især til glæde for byens borgere i de varme sommermåneder. Vandet kan sagtens drikkes og er livsvigtigt for byens hjemløse.

På billedet er vi i Monti-kvarteret og nærmere bestemt gaden Via degli Ibernesi.

#rom #italien
...

🇮🇹 Trevi-fontænen, måske verdens mest berømte fontæne. Indviget i 1762. Legenden siger, at hvis du kaster en mønt i fontænen, kommer du tilbage til Rom. Også et yndet sted for frierier. #rom #italien #trevifontænen

🇮🇹 Trevi-fontænen, måske verdens mest berømte fontæne. Indviget i 1762. Legenden siger, at hvis du kaster en mønt i fontænen, kommer du tilbage til Rom. Også et yndet sted for frierier. #rom #italien #trevifontænen ...

🇮🇹 Ponte Cestio og Tiberøen i forårssolen. #rom #italien #forår #tiberen

🇮🇹 Ponte Cestio og Tiberøen i forårssolen. #rom #italien #forår #tiberen ...

🇮🇹 Rigatoni all’amatriciana👌🏼 #primiromani #rom #italien

🇮🇹 Rigatoni all’amatriciana👌🏼 #primiromani #rom #italien ...