Forår i Firenze

20. december 2022

Lille af størrelse men med et hav af attraktioner. Firenze har så meget at byde på at selv et første hurtigt blik i guidebogen vil give dig øget puls og hjertebanken. Jeg har forsøgte af få nerverne under kontrol i jagten på byens bedste oplevelser.

Sjask og søle, kulde og mørke, nøgne træer og stiv kuling … for nu ikke at tale om vintersnue og omgangs-influenza. Vi ved det alle: den danske vinter kræver nerver af stål og et jernhelbred. Når vi omsider er kommet ind i marts, trækker vi på de allersidste reserver for at nå ind over målstregen til det vi har ventet på i måneder: foråret!

For de af os, der har svært ved at komme i mål, findes der imidlertid nogle snedige smutveje. En af dem består i at flyve to timer i sydlig retning – til Firenze. Ifølge italienske folkemunde indfinder foråret sig nemlig i støvlelandet allerede den 22. marts – altså en rum tid før det danske – og allerede fra slutningen af marts er der en rigitg god chance for at den toskanske hovedstad emmer af fuglekvidder, høj solskin, nyudsprungne blomster og i det hele taget en forårsatmosfære, der signalerer liv og lyst.

En eksplosion af skønhed

Firenzes mest spændende attraktioner befinder sig stort set alle i byens centrum, så du er fuldstændig sparet for transportomkostninger. Start din spadseretur ved byens største marked, Mercato San Lorenzo, der bl.a. bugner af lædervarer. Fortsæt i retning af den trafik frie Via dei Calzaiuoli, der er Firenzes centrale og elegante shopping-gade. Inden du kommer dertil, er der imidlertid en god risiko for, at du vil blive ”blæst omkuld”. For lige dér, ved starten af Via dei Calzaiuoli, vil du møde et dramatisk drømmesyn, der rammer dig i ansigtet, som du allermindst venter det. Pludselig dukker den op, dér foran dig, som et visuelt vidunder, som en sand eksplosion af skønhed. For Firenzes majestætiske domkirke, Santa Maria del Fiore, er et skue ud over det sædvanlige, og så endda lige midt i byens hjerte.

Den første sten blev lagt i 1296, og kuplen – den største i verden opført i murværk – blev fuldendt i 1436 takket være arkitekten Filippo Brunelleschi. Da han fremlagde sit storstilede projekt til, hvordan kirkens kuppel kunne opføres, blev han af mange betegnet som bindegal. Senere tog han godt og grundigt revanche, for i takt med at hans utrolige kuppel-projekt skred fremad, kunne alle jo se, at manden var fuldstændig genial. I dag kan du fortsat nyde godt af Brunelleschis opfindelse og tage turen op i kuplens top. De i alt 463 trappetrin op til toppen vil give intens hjertebanken og forhøjet puls, men når du står og kikker ud over en af Italiens smukkeste byer vil du være bevidst om at have en af støvlelandets smukkeste udsigter i øjnene og det spirende forår i næseborene.

Nede på gadeniveau tilbyder Via dei Calzaiuoli og området omkring Piazza della Repubblica masser af shoppingmuligheder, og hvis du tager dig tid til at drive rundt i området vil du givetvis havne på byens smukkeste og mest berømte piazza, Piazza della Signoria, der med sine mange berømte statuer og Neptunfontænen mest af alt kan betragtes som et museum under åben himmel.

En god kop kaffe

Firenzes centrum kan også byde på flere kendte historiske cafeer. To af de mest kendte er Caffè Gilli fra 1733 og Rivoire fra 1872. Caffè Gilli betragtes som byens mest elegante dagligstue, og det er umagen værd at slå sig ned og nyde en kop kaffe i de prangende omgivelser. Med til cafeens historie hører også fortællingen om det berømte street-foto, American Girl in Italy, der blev taget af den amerikanske fotograf Ruth Orkin, foran cafeen. En anden historisk cafè er Rivoire, der begyndte at udsende dufte af nybrygget kaffe tilbage i 1872. Fra stedets udendørs siddepladser er der frit udsyn til Piazza della Signoria og Firenzes smukke rådhusbygning.

Blot to minutters gang herfra finder du byens absolut renæssance-stolthed, Uffizi-museet. Storhertug Cosimo I bestilte paladset i 1560, og tyve år senere havde arkitekten Giorgio Vasari opført, hvad der med tiden er blevet hjemsted for en af verdens rigeste kunstsamlinger. Her finder du stort set alt, hvad der kan gå og kravle af berømte malere, fx. Cimabue, Giotto, Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo, Tiziano og mange andre. Uffizi’erne besøges årligt af næsten to mio. personer, af hvilke mange henslæber adskillige timer i køen foran museet inden de lukkes ind i de hellige haller. Så vær smart, drop køen og bestil din billet i forvejen.

Byen er fuld af attraktive museer, også de mindre kendte af slagsen. Et sådant er Museet for Naturhistorie, der bl.a. indeholder en zoologiske afdeling kaldet La Specola. Det er Europas ældste naturvidenskabelige museum og åbnede i 1775. I La Specolas fire forskellige afdelinger vil du kunne finde verdens største samling af dele af menneskekroppe i voks og en lang række af dyreskeletter. Et helt igennem interessant museum, også for familiens teenagere.

Romantisk slentretur

Et andet af Firenzes mange arkitektoniske ikoner er den gamle bro, Ponte Vecchio, der blev opført i 1345 og som gennem tiden har overlevet bl.a. to verdenskrige og en gigantisk oversvømmelse i 1966. Broen husede engang ildelugtende slagterforretninger. I dag er kød-dunsten dog en saga blot, og nu ligger juveler- og eksklusive smykkeforretninger skulder om skulder og gør sig lækre over for de mange besøgende turister.

Fra Ponte Vecchio skal du tage den klassiske og romantiske slentretur langs med Arno-floden. Ved den efterfølgende bro, Ponte alle Grazie, kan du ad Via di San Niccolò gå i retning et af byens smukkeste udsigtspunkter, Piazzale Michelangelo. Herfra vil du have en udsigt ud over Arno-floden og dens broer, byens kupler, kirkespir og brunlige hustage, der med garanti vil kunne tage mælet fra selv den mest hårdhudede globetrotter.

Er du på jagt efter en madoplevelser udover det sædvanlige, så er sølvfabrikanten Pampaloni leveringsdygtig. Fra torsdag til lørdag organiserer stedet middage i sølvarbejdernes frokostkantine. En oplevelse ud over det sædvanlige som kræver en forudgående bestilling.

Hjemmeside: Pampaloni

Følg os på Instagram

🇮🇹 Rom koger med en temperatur på cirka 35-38 grader i disse dage. Men hjælpen er på vej fra Salento-regionen i det sydlige Puglien. 

Nemlig “il caffè leccese”. Som navnet antyder, er den oprindeligt fra byen Lecce. 

Den forfriskende drik består af isterninger, mandel-sirup (er sødt) og et frisklavet shot espresso. 

Perfekt til en eftermiddag i sommervarmen!

#caffeleccese #italien #rom #detusynligeitalien

🇮🇹 Rom koger med en temperatur på cirka 35-38 grader i disse dage. Men hjælpen er på vej fra Salento-regionen i det sydlige Puglien.

Nemlig “il caffè leccese”. Som navnet antyder, er den oprindeligt fra byen Lecce.

Den forfriskende drik består af isterninger, mandel-sirup (er sødt) og et frisklavet shot espresso.

Perfekt til en eftermiddag i sommervarmen!

#caffeleccese #italien #rom #detusynligeitalien
...

🇮🇹 Villa Celimontana i Rom, åbnede i 1925 og ligger kun 700 meter fra Colosseum. Parken er en hyggelig lille romersk oase, som få turister kender.

Her ligger en hyggelig lille bar, hvor der ofte er live musik på de varme sommeraftener. 

Kig fordi næste gang du er i Rom, og få et glas køligt hvidvin, mens du nyder en jazz-koncert under åben himmel.

#rom #italien #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien

🇮🇹 Villa Celimontana i Rom, åbnede i 1925 og ligger kun 700 meter fra Colosseum. Parken er en hyggelig lille romersk oase, som få turister kender.

Her ligger en hyggelig lille bar, hvor der ofte er live musik på de varme sommeraftener.

Kig fordi næste gang du er i Rom, og få et glas køligt hvidvin, mens du nyder en jazz-koncert under åben himmel.

#rom #italien #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien
...

🇮🇹 Det er varmt i Rom og det har ikke regnet rigtigt i flere uger. I denne uge når vi 37-38 grader. Det betyder sædvanligvis mindre skovbrænde rundt om i byen. I dag brænder det i den nordlige Rom, nemlig på Monte Mario bag Stadio Olimpico. Romerne tager det med knusende ro og det kan de roligt gøre med brandmænd som disse! 👨🏻‍🚒👍🏼

🇮🇹 Det er varmt i Rom og det har ikke regnet rigtigt i flere uger. I denne uge når vi 37-38 grader. Det betyder sædvanligvis mindre skovbrænde rundt om i byen. I dag brænder det i den nordlige Rom, nemlig på Monte Mario bag Stadio Olimpico. Romerne tager det med knusende ro og det kan de roligt gøre med brandmænd som disse! 👨🏻‍🚒👍🏼 ...

🇮🇹 Når man bor i Rom, så sker det at Paven kommer forbi og skal til optikeren. Som det gjorde i dag. Alle kan have brug for nye briller. Han så glad ud, var i fin form og hilste venligt på alle - og kørte iøvrigt væk i en hvid Fiat.

🇮🇹 Når man bor i Rom, så sker det at Paven kommer forbi og skal til optikeren. Som det gjorde i dag. Alle kan have brug for nye briller. Han så glad ud, var i fin form og hilste venligt på alle - og kørte iøvrigt væk i en hvid Fiat. ...