Et moderne mirakel

16. september 2021

En lille jordskælvsramt landsby i Umbrien, Castello di Postignano, der tidligere lå øde og forladt hen, har gennem i senere år undergået en overraskende forvandling og fremstår idag som en sand arkitektonisk perle. Stedet blander modernitet og historie og er tidligere blevet kåret som Europas bedste såkaldte Relais Hotel.

”Castello di Postignanos gyldne periode var vel i det 16. og 17. århundrede. Dengang havde landsbyen omkring 400 indbyggere, der hovedsageligt levede af produktion af jern, landbrug og farvning af tøj. Da jeg for flere årtier siden hørte, at hele landsbyen var til salg, så tænkte jeg: ’Wow, det ville ville være et drømmeprojekt’. Som arkitekt har jeg gennem årene beskæftiget mig med mange forskellige former for istandsættelse … af almindelige huse, af kirker og af museer. At istandsætte en hel bjerglandsby ville være den ultimative udfordring”.

Jeg befinder mig sammen med arkitekt Gennaro Matacena på et udsigtspunkt i den lille umbriske bjergby, Castello di Postignano. Nedenfor løber Nero-floden gennem den frodige Valnerina-dal, der minder mig om hvorfor Umbrien bliver kaldt ”Italiens grønne hjerte”.

At være her og gå rundt i den lille bjergby kan ikke undgå at give én en følelse af noget magisk, særligt når man kender til stedets historie. Op gennem den første halvdel af det 20. århundrede begyndte folk langsomt at forlade Postignano. Mindre jordskælv og jordskred var hyppige og beboerne følte sig i fare. Landsbyen fik dødsstødet i 1966, da et større jordskred havde ødelagt store dele af byen. Det var ganske enkelt for farligt at blive boende her.

Da Matacena sammen med sin kompagnon Matteo Scaramella fik øje på stedet i slutningen af 80’erne havde Postignano således ligget øde og forladt i mere end to årtier. ”Det var som at træde ind i middelalderen, da jeg første gang besøgte Postigliano. Der var hverken elektricitet eller rindende vand. Men det, jeg derimod kunne mærke, var en atmosfære”, fortæller Matacena.

Jordskælv sænker projektet

Planen var klar: de to arkitekter ønskede at købe rub og stub og sætte hele herligheden i tip-top-stand. Et omfattende restaureringsprojekt så snart dagens lys og blev efterfølgende godkendt af de lokale myndigheder.

Da bureaukratiet var faldet på plads og de indledende forberedelser var overstået, kunne projektet omsider gå i gang. Det var i 1997. Blot tre måneder senere opstod dog endnu et problem: området blev ramt af en kraftigt jordskælv. Flere huse styrtede til jorden, og også arkitekternes planer ramlede sammen. Hele ti år skulle atter gå inden projektet – i 2007 – nu var klart til for alvor at blive skudt i gang.

”Vi har haft mange forhindringer gennem tiden, så da hele restaureringsprojektet omsider var færdigt i 2014, var det næsten som om et lille mirakel havde fundet sted”, siger Matacena. Og der er da også lige netop sådan – ”et mirakel” – at Italiens største avis, Corriere della Sera, har kaldt Castello di Postignano. Og Italiens tidligere præsident, Giorgio Napolitano, har sågar sendt et håndskrevet brev til de to arkitekter for at komplimentere sig med deres arbejde.

Præmieret af Condé Nast

Det er ganske enkelt forbløffende at gå rundt i denne jordskælvssikrede borgo, landsby, hvor der synes at være tænkt over hver eneste detalje, hvor alle materialer er valgt med største omhu, og hvor magien om aftenen langsomt omfavner stedet, når de elektriske lamper begynder at kaste deres milde lys gennem snævre gyder og mystiske passager.

I alt 60 lejligheder er blevet sat i stand og til salg, hvoraf omkring halvdelen er blevet solgt til folk fra bl.a. Italien, Tyskland, Holland og Belgien. Hertil kommer, at der er blevet lavet et såkaldt albergo diffuso, dvs. et hotel med en central reception og med små lejligheder, der er spredt ud over landsbyen. Også i dette tilfælde er intet – ud fra et synspunkt der vedrører indretning og design – blevet overladt til tilfældighederne. Sagt med andre ord er alle lejligheder indrettet i en chic og autentisk Umbrien-country-style. Det er naturligvis blevet opdaget, og i 2018 tildelte det kendte engelske rejsemagasin Condé Nast sågar prisen som Europas bedste såkaldte Relais Hotel til Castello di Postignano.

Byens ”hovedpulsåre” er en snæver gågade, der deler Postignano i to dele. Her kan man støde på et frit tilgængeligt bibliotek, en billard- og rygesalon, en hyggelig vinbar, hvor man bl.a. kan købe olivenolie, vin fra lokale producenter og forskellige umbriske produkter, og – som den smagfulde rosin i pølseenden – den lille hyggelige restaurant, la Casa Rosa, hvor det umbriske køkken er blevet genfortolket.

Om sommeren er der fri adgang til området swimming-pool og den lille landsby byder også på ganske få butikker. Men først og fremmest tilbyder Castello di Postignano en atmosfære, der giver den besøgende en sjælden og behagelig følelse af at have trådt udenfor verden. I hvert fald for en stund.

Info

Castello di Postignano ligger i den sydøstlige del af Umbrien, grænsende op til le Marche. De nærmeste lufthavne er Rom og Ancona, hvorfra man skal regne med en køretid på ca. to en halv time.

Postignano ligger i trekantsområdet mellem byerne Ascoli Piceno, Spoleto og Assisi, og der vil derfor være mange muligheder for udflugter til kulturelt interessante byer.

castellodipostignano.it

Følg os på Instagram

🇮🇹 Venedig indfører fra den 25. april (altså på torsdag) en turistskat i form af en indgangbillet til 5€ for at komme ind i byen. 

I første omgang i en testperiode på 30 dage for personer over 14 år. Indgangsbilletten er nødvendig fra kl. 8.30 til kl. 16.00.

Masseturismen i Venedig her de seneste år nået nye højder og nu tester byen denne løsning på problemet.

Vi har tidligere lavet en podcast med den danske turistguide Renè Seindal, bosat i Venedig, hvor vi kommer ind på byens problemer. Hør den på vores hjemmeside detusynligeitalien.dk eller der hvor du lytter til dine podcasts. 

#venedig #italien

🇮🇹 Venedig indfører fra den 25. april (altså på torsdag) en turistskat i form af en indgangbillet til 5€ for at komme ind i byen.

I første omgang i en testperiode på 30 dage for personer over 14 år. Indgangsbilletten er nødvendig fra kl. 8.30 til kl. 16.00.

Masseturismen i Venedig her de seneste år nået nye højder og nu tester byen denne løsning på problemet.

Vi har tidligere lavet en podcast med den danske turistguide Renè Seindal, bosat i Venedig, hvor vi kommer ind på byens problemer. Hør den på vores hjemmeside detusynligeitalien.dk eller der hvor du lytter til dine podcasts.

#venedig #italien
...