Costa Smeralda – et turkisblåt vidunder

10. januar 2023

For mere end 50 år siden oplevede den britisk-arabiske forretningsmand Karim Aga Khan en farverig åbenbaring. Under en rejse i det nordøstlige Sardinien blev han fuldstændig overrumplet af havets farve. Det skulle komme til at danne baggrund for et ambitiøst bygge- og turistprojekt, der i dag er kendt i hele verden: Costa Smeralda.

Når man lander i lufthavnen i den sardiske by Olbia og begynder at køre i nordlig retning langs med kysten, vil det med garanti være noget af det, der først slår én: havets farve. Den dybe og intense turkisblå farve, der ligger derude og bølger frem og tilbage, stor og indbydende, og som pludselig forsvinder bag stenfarvede højdedrag for kort efter igen at komme til syne i form af idylliske bugter.

Det var angiveligt den selv samme farve, der i sin tid slog rigmanden Karim Aga Khan (britisk statsborger af arabisk oprindelse), da han første gang, i begyndelsen af 1960’erne, besøgte den nordøstlige del af Sardinien. Lufthavnen i området var ude af drift, vejnettet var dårligt, der var ingen hoteller, ingen organiseret turisme og ingen attraktioner. Stort set ingenting. Kun guds egen natur … og så denne fantastiske turkisblå farve.

Men Aga Khan så potentialet, og hans ambitioner var omtrent lige store som hans drømme. Det lykkedes ham således at overbevise de sardinske myndigheder om projektets bæredygtighed. Sammen med en gruppe venner opkøbte Aga Khan et stort landområde op langs kysten. Så allierede han sig med nogle af datidens største arkitektnavne på Sardinien. Planen var klar: denne uberørte natur var ganske enkelt så storslået, at den skulle danne rygrad i et ambitiøst bygge- og turistprojekt, der på få år skulle begynde at tiltrække feriefolket – vel at mærke den type der ikke bekymrer sig synderligt om bankens kontoudskrifter. Få år senere, i 1962, stiftede han Costa Smeralda-konsortiet, der den dag i dag – mere end 50 år senere – har udviklet sig til et vaskeægte turist-trademark, der er kendt verden over.

VIP-legeplads

Der er sket en del i de mellemliggende årtier. Projektet har ikke kun vist sig særdeles bæredygtigt. Over årene har hele Costa Smeralda-området også vundet verdensberømmelse, ikke kun på grund af den smukke natur, men nok især på grund af dets eksklusivitet. Området er forlængst blevet en slags VIP-legeplads, og i dag finder man mere end 700 villaer, 12 hoteller, en golfklub, over 250 eksklusive butikker og en lufthavn, i Olbia, i fuld vigør.

Byen Porto Cervo har gennem årerne været Costa Smeraldas faste omdrejningspunkt for rigmænd og pinger af næsten enhver art. Listen over berømtheder, der gennem tiden har smidt anker i den berømte Yacht Club Costa Smeralda eller nydt en farverig drink på den centrale Piazzetta del Cervo er lang, og senest kan den lokale presse melde om navne som Bradley Cooper, Elton John og Orlando Bloom. Berlusconis legendarisk villa ligger naturligvis i Costa Smeralda-området, og også Beppe Grillo, stifteren af den politiske Femstjernebevægelse, har gennem tiden været en flittig gæst på luksushoteller og badestrande i området.

Kommer man til Porto Cervo udenfor sæsonen, dvs. inden juni vil skuffelsen ganske givet være stor. Den kunstigt opbyggede by vil være næsten mennesketom. I takt med at feriesæsonen starter og varmegraderne stiger, begynder der imidlertid at ske ting og sager, og hen over juli og august vil der være en utrolig trængsel i byen, en asen og masen for at få lov til at bruge penge i butikker som Roberto Cavalli, Miu Miu, Valentino og mange andre. VIP-spottere og autografjægere vil uden tvivl kunne finde en del “materiale” i disse to måneder.

Er tingene ved at ændre sig i Porto Cervo? Nogle af de lokale hævder det, og taler om, at tidligere tiders åbenlyse pengepraleri nu er blevet afløst for en mere sober og diskret stil. Hvilken stil man end foretrækker, så ligger det stadig fast, at byens mest populære gå-i-byen-sted stadig er natklubben Billionaire, hvor der tidligere blev smækket champagneflasker på bordet til 1000 euro stykket. Hvem ved, måske har den vedvarende italienske krise vendt op og ned på den praksis?

18 berømte huller

Entusiastiske køllesvingere vil helt sikkert finde mere end gennemsnitlig tilfredsstillelse på den berømte golfbane Pevero Golf Club. De 18 huller har forlængst opnået verdensberømmelse, først og fremmest på grund af klubbens overdådige beliggenhed. Fra mange steder på Pevero er der udsigt til den turkisblå bugt Golfo del Grande Pevero. Klubben tilbyder også en anden type naturoplevelse, der går langt ud over det gennemsnitlige, nemlig den såkaldte Pevero Health Trail. Den består af to forskellige trekkingruter – begge af en længde på ca. 6,5 km. – hvor den smukke natur blander sig med muligheden for at foretage workout-øvelser.

Den bedste måde at opleve Costa Smeralda på er uden tvivl ved at leje en bil i Olbia lufthavn. Det vil give én en frihed til at opleve hele kyststrækningen i egen rytme og gøre holdt på uudforskede steder for at fylde øjnene med den altdominerende turkisblå farve.

Nogle af de eksotiske navne man vil støde på op langs kysten er Baja Sardinia, Cala Gavetta, Porto Pollo og Palau, der dannede kulisse til James Bond-filmen “Spionen der elskede mig”, fra 1977. Ender man i den nordlige del af Costa Smeralda med en lyst til at udforske de turkisblå vandmasser, kan man vælge at stå til søs med et vaskeægte gammelt sejlskib, il Pulcinella. Det blev bygget i 1927 i Norge og har tidligere tilhørt den kendte italienske sanger Gino Paoli. Pulcinella kan lejes på dagsbasis med eller uden skipper. Der bliver serveret frokost om bord, og så vil man naturligvis være helt tæt på den turkisblå farve, der for mere end 50 år siden overbeviste Aga Khan om at skabe dette farverige ferieparadis.

Følg os på Instagram

🇮🇹 Rom koger med en temperatur på cirka 35-38 grader i disse dage. Men hjælpen er på vej fra Salento-regionen i det sydlige Puglien. 

Nemlig “il caffè leccese”. Som navnet antyder, er den oprindeligt fra byen Lecce. 

Den forfriskende drik består af isterninger, mandel-sirup (er sødt) og et frisklavet shot espresso. 

Perfekt til en eftermiddag i sommervarmen!

#caffeleccese #italien #rom #detusynligeitalien

🇮🇹 Rom koger med en temperatur på cirka 35-38 grader i disse dage. Men hjælpen er på vej fra Salento-regionen i det sydlige Puglien.

Nemlig “il caffè leccese”. Som navnet antyder, er den oprindeligt fra byen Lecce.

Den forfriskende drik består af isterninger, mandel-sirup (er sødt) og et frisklavet shot espresso.

Perfekt til en eftermiddag i sommervarmen!

#caffeleccese #italien #rom #detusynligeitalien
...

🇮🇹 Villa Celimontana i Rom, åbnede i 1925 og ligger kun 700 meter fra Colosseum. Parken er en hyggelig lille romersk oase, som få turister kender.

Her ligger en hyggelig lille bar, hvor der ofte er live musik på de varme sommeraftener. 

Kig fordi næste gang du er i Rom, og få et glas køligt hvidvin, mens du nyder en jazz-koncert under åben himmel.

#rom #italien #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien

🇮🇹 Villa Celimontana i Rom, åbnede i 1925 og ligger kun 700 meter fra Colosseum. Parken er en hyggelig lille romersk oase, som få turister kender.

Her ligger en hyggelig lille bar, hvor der ofte er live musik på de varme sommeraftener.

Kig fordi næste gang du er i Rom, og få et glas køligt hvidvin, mens du nyder en jazz-koncert under åben himmel.

#rom #italien #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien
...

🇮🇹 Det er varmt i Rom og det har ikke regnet rigtigt i flere uger. I denne uge når vi 37-38 grader. Det betyder sædvanligvis mindre skovbrænde rundt om i byen. I dag brænder det i den nordlige Rom, nemlig på Monte Mario bag Stadio Olimpico. Romerne tager det med knusende ro og det kan de roligt gøre med brandmænd som disse! 👨🏻‍🚒👍🏼

🇮🇹 Det er varmt i Rom og det har ikke regnet rigtigt i flere uger. I denne uge når vi 37-38 grader. Det betyder sædvanligvis mindre skovbrænde rundt om i byen. I dag brænder det i den nordlige Rom, nemlig på Monte Mario bag Stadio Olimpico. Romerne tager det med knusende ro og det kan de roligt gøre med brandmænd som disse! 👨🏻‍🚒👍🏼 ...

🇮🇹 Når man bor i Rom, så sker det at Paven kommer forbi og skal til optikeren. Som det gjorde i dag. Alle kan have brug for nye briller. Han så glad ud, var i fin form og hilste venligt på alle - og kørte iøvrigt væk i en hvid Fiat.

🇮🇹 Når man bor i Rom, så sker det at Paven kommer forbi og skal til optikeren. Som det gjorde i dag. Alle kan have brug for nye briller. Han så glad ud, var i fin form og hilste venligt på alle - og kørte iøvrigt væk i en hvid Fiat. ...