Cortina d’Ampezzo: Dolomitternes Disneyland

23. december 2021

Cortina d’Ampezzo i den norditalienske Veneto-region er legendarisk for sin mondænitet, naturskønhed og skisportsmuligheder af enhver art.

I Cortina d’Ampezzo, i Italiens nordlige Veneto-region, har de frydet sig siden midten af november. Da byens knap 6.000 indbyggere en morgen åbnede øjnene, kunne de konstatere, at der om natten var faldet en ganske pæn mængde sne. Det var en slags symbolsk start på den skisæson, der officielt blev skudt i gang i starten af december og som – i hvert fald ud fra et meteorologisk synspunkt – tegner til at bliver helt i top. Lokalt krydser man nu fingre for, at pandemi-tallene ikke går markant i den forkerte retning.

Cortina d’Ampezzo er et navn, der af flere forskellige grunde har en magisk klang hos mange italienere. Kodeordene er naturlig skønhed, mondænitet og fantastiske skisportsmuligheder. I 2009 blev Cortina-området optaget på UNESCOs verdensarvsliste over naturens egne vidundere, og rygtet om områdets postkortagtige skønhed har da også for længst spredt sig til omtrent alle verdenshjørner. Den lille by, der ligger på en slette i 1224 meters højde over havets overflade, er omgivet af flere berømte bjergtoppe – Le Tofane (3244 meter), Cristallo (3221 meter) og Sorapiss (3205 meter) som de tre vigtigste -, og ud fra et naturalistisk synspunkt bliver det næppe meget smukkere. Af samme årsag vil man ofte høre Cortina d’Ampezzo omtalt som “Dolomitternes dronning”.

Cortinas mondæne sjæl er et andet kendt aspekt, der bl.a. får næring af tilstedeværelsen af den særdeles eksklusive gågade, Corso Italia, hvor hundredvis af luksusbutikker og alskens glamour byde sig til for købestærke besøgende fra hele verden. Ja, dele af italiensk presse hævder ligefrem, at Cortina d’Ampezzo i dagene mellem jul og nytår er det sted i Italien, hvor man kan møde “flest millionærer per kvadratmeter”. Og er man til den noble sport, som nogle kalder for VIP-spotting, så er Cortina ganske givet et storartet sted: kendte businessmen, skuespillere, fotomodeller, aristokrater, politikere, sportsfolk og alle mulige former for wannabees … de er her alle sammen, blandet med ganske almindelige personer.

Cortinas mondæne tradition startede formentlig i begyndelsen af 1920’erne, da Ernest Hemmingway besøgte stedet og hér begyndte at skrive på en af sine første romaner. Siden er mange andre “ping’er” fulgt efter. I tresserne var det skønheder som Sophia Loren, Birgitte Bardot og Audrey Hepburn, der prydede områdets sneklædte løjper. I nyere tid har man derimod kunnet løbe ind i Sylvester Stallone, Sting og George Clooney blot for at nævne nogle få.

Men det, det først og fremmest handler om her i Cortina, i hvert fald hvis man er skisports- og naturelsker, er naturligvis mulighederne for at spænde “et par brædder” på fødderne og suse gennem sneklædte områder. Og det er der, ikke overraskende, masser af muligheder for – og på alle niveauer.

Masser af adrenalin

I alt cirka 140 km. af skiløjper kan findes i området nær Cortina. Et af de mest kendte områder er omkring Tofana-bjerget, hvor der organiseres skiekskursioner af forskellige sværhedsgrad, fx. Super8 Ski Tour der er en tur på 16 km. af middel sværhed. Turen, der varer ca. tre timer, snor sig mellem nogle af områdets smukkest bjergtoppe som fx. Pelmo, Civetta og Fanes. En anden populær tur er Ski-Tour Sellaronda, der løber over en strækning på 26 km. og som går for at være en af de smukkest i hele Norditalien.

Med de høje bjergtoppe, der omgiver Cortina, giver det næsten sig selv, at fart elskere og vovehalse nemt kan få deres lyst styret. Adskillige sorte løjper ligger klar iført deres vinterklæder, således at eksperterne kan få det helt store adrenalinkick og ikke-eksperterne kan risikere liv og lemmer. Den mest berygtede sorte løjpe i Dolomitterne bærer navnet Forcella Staunies. Den ligger nær Cortina og åbnes kun, når vejrforholdene er perfekte. Når de ikke er det, er løjpen ganske enkelt for farlig.

Og hvad angår sorte løjper, så åbnede Cortina for få år siden den såkaldte Scoiattolo-løjpe, på Faloria-bjerget, hvortil man kan komme med Bigontina-stoleliften. Turen starter i 2055 meters højder og løber over 905 m. med en gennemsnitlig hældning på 27%. Løjpen er bl.a. blevet projekteret med henblik på at Cortina (sammen med Milano) vil være vært for det olympiske vinterlege i februar 2026.

Men Cortina er naturligvis ikke kun sorte løjper. Her vil man finde sneoplevelser for alle, og også for tilhængere af det lange seje træk i form af langrends disciplinen. På det område byder Ampezzo-dalen på en af Dolomitternes aller smukkeste strækninger, nemlig Cortina-Dobbiamo-turen på 42 km., der går gennem sneklædte skovområder langs med en gammel nedlagt jernbane.

Hertil kommer mulighed for at udføre snowboarding, nordic walking, skøjteløb, ishockey og curling. Cortina har altid været et sted, hvor de nyeste sne-tendenser dukkede op før alle andre steder, hvilket bl.a. betyder, at man også kan muntre sig med både slædehundekørsel og snowkite, hvor man vil kunne få et kick af at blive trukket i fuld fart hen over sneen af en udspilet drage.

Legendariske hoteller

Cortinas mondænitet har bl.a. medført, at man vil kunne finde adskillige legendariske hoteller, der gennem tiden har været tilhørssted for alverdens VIP’ere. Det mest berømte af dem alle er uden tvivl Hotel Cristallo. Hotellet åbnede i 1901 i en raffineret belle époque-stil, og i mere end hundrede år, mens den levende musik har spillet i de elegante sale, har hotellet oplevet en sand VIP-invasion fra hele verden.

Et andet omtrent lige så berømt hotel i Cortina er Hotel de la Poste, der åbnede 1835. I begyndelsen ankom hotellets besøgende ofte til hest. Nu om dage er hesten ofte skiftet ud med Rolls-Roycer og Porscher. Et lokalt ritual, man ikke må gå glip af i Cortina, er at kigge forbi Hotel de la Poste for at nyde et glas afterski-Bellini.

Spisesteder er der naturligvis masser af i Cortina. Men er man på udkig efter et sted, der byder på det traditionelle køkken, er der i hvert fald én adresse, man bør huske: l’Ospitale, der ligger omtrent midtvejs mellem Cortina og Dobbiaco. Her kan man nyde områdets gode solide køkken og en god flaske Amarone-rødvin. Naturligvis med udsigt til kridhvide snelandskaber.

Diverse info

Brussels Airlines og Lufthansa flyver fra Oslo til Venezia, der er den lufthavn der ligger nærmest Cortina d’Ampezzo.

Info om Cortina d’Ampezzo: www.dolomitisuperski.com/en/ski-area/cortina
Cortina-guide: www.guidecortina.com
Hotel Cristallo: www.cristallo.it
Hotel de la Poste: www.delaposte.it
Ristorante Ospitale: www.ristoranteospitale.com

Følg os på Instagram

🇮🇹 Rom koger med en temperatur på cirka 35-38 grader i disse dage. Men hjælpen er på vej fra Salento-regionen i det sydlige Puglien. 

Nemlig “il caffè leccese”. Som navnet antyder, er den oprindeligt fra byen Lecce. 

Den forfriskende drik består af isterninger, mandel-sirup (er sødt) og et frisklavet shot espresso. 

Perfekt til en eftermiddag i sommervarmen!

#caffeleccese #italien #rom #detusynligeitalien

🇮🇹 Rom koger med en temperatur på cirka 35-38 grader i disse dage. Men hjælpen er på vej fra Salento-regionen i det sydlige Puglien.

Nemlig “il caffè leccese”. Som navnet antyder, er den oprindeligt fra byen Lecce.

Den forfriskende drik består af isterninger, mandel-sirup (er sødt) og et frisklavet shot espresso.

Perfekt til en eftermiddag i sommervarmen!

#caffeleccese #italien #rom #detusynligeitalien
...

🇮🇹 Villa Celimontana i Rom, åbnede i 1925 og ligger kun 700 meter fra Colosseum. Parken er en hyggelig lille romersk oase, som få turister kender.

Her ligger en hyggelig lille bar, hvor der ofte er live musik på de varme sommeraftener. 

Kig fordi næste gang du er i Rom, og få et glas køligt hvidvin, mens du nyder en jazz-koncert under åben himmel.

#rom #italien #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien

🇮🇹 Villa Celimontana i Rom, åbnede i 1925 og ligger kun 700 meter fra Colosseum. Parken er en hyggelig lille romersk oase, som få turister kender.

Her ligger en hyggelig lille bar, hvor der ofte er live musik på de varme sommeraftener.

Kig fordi næste gang du er i Rom, og få et glas køligt hvidvin, mens du nyder en jazz-koncert under åben himmel.

#rom #italien #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien
...

🇮🇹 Det er varmt i Rom og det har ikke regnet rigtigt i flere uger. I denne uge når vi 37-38 grader. Det betyder sædvanligvis mindre skovbrænde rundt om i byen. I dag brænder det i den nordlige Rom, nemlig på Monte Mario bag Stadio Olimpico. Romerne tager det med knusende ro og det kan de roligt gøre med brandmænd som disse! 👨🏻‍🚒👍🏼

🇮🇹 Det er varmt i Rom og det har ikke regnet rigtigt i flere uger. I denne uge når vi 37-38 grader. Det betyder sædvanligvis mindre skovbrænde rundt om i byen. I dag brænder det i den nordlige Rom, nemlig på Monte Mario bag Stadio Olimpico. Romerne tager det med knusende ro og det kan de roligt gøre med brandmænd som disse! 👨🏻‍🚒👍🏼 ...

🇮🇹 Når man bor i Rom, så sker det at Paven kommer forbi og skal til optikeren. Som det gjorde i dag. Alle kan have brug for nye briller. Han så glad ud, var i fin form og hilste venligt på alle - og kørte iøvrigt væk i en hvid Fiat.

🇮🇹 Når man bor i Rom, så sker det at Paven kommer forbi og skal til optikeren. Som det gjorde i dag. Alle kan have brug for nye briller. Han så glad ud, var i fin form og hilste venligt på alle - og kørte iøvrigt væk i en hvid Fiat. ...