Argiano – lige dér i midten af Toscanas vinhistorie

27. juli 2022

Vinhuset Argiano, nær Montalcino i Toscana, blev grundlagt i 1580 og er et af Italiens ældste. På trods af Argianos betragtelige alder er der dog ingen alderdomstegn at spore. Supertoskaneren Solengo og den klassiske Brunello di Montalcino, begge i en Argiano-version, betragtes som nogle af Italiens allerbedste rødvine. Det usynlige Italien har besøgt et sted, hvor tradition og smag er indhyllet i den klassiske toscanske natur.

Området i den sydlige del af Toscana – omkring Pienza, Montalcino og San Quirico d’Orcia – er virkelig i stand til at levere. Så langt øjet rækker, kan man se vidt udstrakte marker med vinstokke og bløde bakketoppe. Cypresserne ser ud til at marchere frem i lange lige rækker, og ofte kører man gennem små hyggelige landsbyer, hvor man faktisk gerne vil stoppe. Dette er det Toscana, der forfører. Det Toscana, vi kender fra adskillige romaner og film, f.eks. “Eat, prey and love” med Julia Roberts og “Made in Italy” med Liam Neeson. Ja, dette er i sandhed Toscana, der ser ud til at være i stand til – når som helst på året – at sætte dit hjerte- og pulsslag ned i et ikke-stressende og behageligt tempo.

Det er netop dette bløde landskab, der møder mig, da jeg en julidag kører ad en næsten en kilometer lang grusvej, der fører ned til Argiano-vingården. Hvis de mange vinmarker i dette område kunne tale, ville de uden tvivl kunne fortælle et hav af vinhistorier, for Argiano er et af Italiens ældste vinhuse.

Områdets navn, Argiano, er sandsynligvis blevet valgt med henvisning til guden Giano (alle begyndelsers Gud). Når vi taler om begyndelsen, er Argianos egen begyndelse fjern fortid. Det går tilbage til 1580, hvor Pecci-familien sætter sig for at opføre et imponerende palæ. Det var placeret på toppen af et bakkedrag for at udnytte den friske luft. Derfor valgtes navnet Villa Bell’Aria.

Blandt grundlæggerne

Gennem tiden har vingården skiftet ejer flere gange. Stabiliteten indtraf først for alvor i det 19. århundrede, hvor Argiano blev overtaget af den adelige Ersilia Caetani Lovatelli. Hendes ejerskab er blevet beskrevet som “særdeles positivt”, da hun formåede at gøre Argiano-vinproduktionen kendt i store dele af Europas førende kulturkredse. Vinen blev faktisk så berømt, at den kendte digter Giosuè Carducci (1835-1907) i sin tid skrev: “I livets hårdhed forkælede jeg mig med Argiano-vinen, som er udsøgt”.

1932 bliver et anerkendelsens år for Argiano-vinene. Vinhuset vinder en guldmedalje på Food Exhibition i Bruxelles i kategorien “Fine hverdagsvine og dessertvine”. Et andet vigtigt år er 1967, hvor Argiano bliver en af grundlæggerne af Brunello di Montalcino-konsortiet, som gennem årene kommer til at gøre Brunello-navnet til en lysende stjerne på Italiens vinhimmel.

I 1992 sælges vingården så til grevinde Noemi Marone Cinzano, der introducerer en række vigtige nyskabelser, hvoraf den vigtigste bærer et navn: Giacomo Tachis. Tachis, der døde i 2016, opnåede verdensberømmelse på grund af sin enorme viden om vin. Han var manden bag nogle af Toscanas (og dermed Italiens) mest berømte vine – de såkaldte supertoscanere – især Sassicaia og Tignanello. Han bliver således også “far” til Argianos supertoscaner, Solengo, som på toscansk dialekt betyder “ensomt vildsvin”, og som er den eneste supertoscaner i Montalcino-området. Det er derfor næppe en overraskelse, at man finder en hel sektion i Argianos vinkælder med navnet “Tachis”.

Det hidtil sidste kapitel af Argiano-ejerskabet blev skrevet i 2013, da den brasilianske bankmand André Esteves overtog virksomheden. Han har ihærdigt ført kvalitetstraditionen videre, hvilket tydeligt kan ses i flere af de høje ratings som Argianos vine har modtaget gennem de senere år. Mange af Solengo-årgangene er blevet vurderet til mellem 95 og 100 point, og for nylig har det italienske mad- og vinmagasin, Gambero Rosso, valgt Argiano Brunello di Montalcino “Vigna del Suolo 2016” som “Bedste rødvin i 2022”.

Utrolig vinkælder

Symmetriske linjer og arkitektonisk harmoni vil ramme ens øjne, når man bevæger sig rundt på Villa Bell’Aria. Et andet sted, som også vil ramme én, er Argianos historiske vinkælder, som for nylig har undergået en gennemgribende restaurering.

Når man går ned ad den antikke trappe, og træder ind i kælderens mørke, vil man have en klar fornemmelse af, at noget særligt snart vil dukke frem af mørket. Det dæmpede lys, de mørke kroge og en atmosfære, der ser ud til at stamme fra et vineventyr, er nogle af de ingredienserne, der er med til at give denne kælder et næsten magisk skær.

Ejer André Esteves brænder for eksklusive vine, hvilket er ret synligt i denne utrolige vinkælder. Her finder man en lang række af etiketter og årgange, som ikke er tilgængelige på det normale vinmarked. Nogle af dem kan man se, når man går ned ad en vindeltrappe, som er bygget i en antik cisterne, der er en del af vinkælderen. Trappen ser ud til at gå rundt og rundt uden ende. Hvert trin er blevet konstrueret med en millimeters præcision og skåret til med en laser for præcist at tilpasse sig de fysiske forhold. Når man går ned ad trappen, vil man finde ekstremt sjældne flasker efter hvert trin, man tager. Man kan måske ligefrem sige, at dette er som en “spiralvandring i vinens historie”.

I vinkælderens øvrige rum finder man tusindvis af andre flasker, der næsten ser ud til at gemme sig i det svage lys. Nogle af dem kan findes i dedikerede sektioner, såsom “Golden Collection” eller “Tachis Collection”, og man vil endda kunne finde et stort antal flasker, i vertikale årgange, af “konkurrenten”, Sassicaia.

Kælderen har en række større rum, hvor man finder flasker placeret på bordene eller på hylder langs væggene. Alt i alt vil denne vinkælder – med sin belysning, sine dyrebare flasker og sin magiske atmosfære – helt sikkert være i stand til at tage pusten fra de fleste.

Plastfri zone

Argianos organiserede vin-tour er et must, når man besøger vingården. Det starter i gården, hvor guiden vil fortælle om Argianos regenerative organiske metode. Denne produktionsmetode indebærer for eksempel, at Argiano siden 2019 har udelukket brugen af plastik, hvilket vil sige, at alle plastartikler til engangsbrug er blevet fjernet fra produktionen. Det samme gælder brugen af insekticider i dyrkning af druerne. Argiano har i stedet eksperimenteret med bier, og mange af deres bistader er netop placeret i nærheden af vinmarkerne for at få bierne til at udføre en slags naturlig befrugtning af vinstokkene, som er særdeles gavnlig for miljøet.

Efter besøget på vingården fortsætter turen mod lager- og produktionsenheden, hvor man vil se de store træfade, der bruges til lagringen. Her vil mosten som altid “udfordre ens næsebor” som et tydeligt tegn på, at der er vin i støbeskeen. Omsider, mod slutning af turen, vil der være mulighed for at smage på den udsøgte kvalitet af en vinproduktion, der går flere århundreder tilbage i tiden.

Som bekendt bliver vinen endnu bedre, hvis den er ledsaget på den rigtige måde. Argiano har derfor lanceret en restaurant, Ara Jani (også i dette tilfælde refererer navnet til guden Giano), på selve Villa Bell’Aria. Her disker den unge kok, Elena Montini, op med et kreativt og let køkken, hvor den toscanske tradition møde flere innovative indslag.

Prikken over Argiano-i’et består af tre smagfuldt indrettede lejligheder – Orto, Casale og Ovolaio. Mange af de genstande, der blev brugt til indretningen var faktisk på vej til at blive smidt væk. I stedet har de “gamle” materialer gennemgået en metamorfose, hvorefter de er blevet ”nye” og funktionelle. Slutresultatet er yderst elegant, med brug af de klassiske ”Armani-farver” – hvid, råhvid, grå, grålige toner og sort. Og selvfølgelig med vinflasker på væggene i alle tre lejligheder.

Alt i alt vil man efter et besøg i dette jordlige vinparadis ikke blive det mindste overrasket over, at det italienske magasin “Food and Travel” sidste år valgte Argiano som “Årets bedste sted for vin og mad”.

En sidste ting ikke at forglemme er stedets dejlige swimmingpool nær de tre lejligheder. Mens men ligger her og betragter landskabet, kan man ikke lade være med at tænke: “Dette er i sandhed det klassiske Toscana, det fra filmen og bøgerne. Det er her, den klassike drøm om Toscana ligger på lur”.

Se mere på www.argiano.net.

Følg os på Instagram

🇮🇹 Rom koger med en temperatur på cirka 35-38 grader i disse dage. Men hjælpen er på vej fra Salento-regionen i det sydlige Puglien. 

Nemlig “il caffè leccese”. Som navnet antyder, er den oprindeligt fra byen Lecce. 

Den forfriskende drik består af isterninger, mandel-sirup (er sødt) og et frisklavet shot espresso. 

Perfekt til en eftermiddag i sommervarmen!

#caffeleccese #italien #rom #detusynligeitalien

🇮🇹 Rom koger med en temperatur på cirka 35-38 grader i disse dage. Men hjælpen er på vej fra Salento-regionen i det sydlige Puglien.

Nemlig “il caffè leccese”. Som navnet antyder, er den oprindeligt fra byen Lecce.

Den forfriskende drik består af isterninger, mandel-sirup (er sødt) og et frisklavet shot espresso.

Perfekt til en eftermiddag i sommervarmen!

#caffeleccese #italien #rom #detusynligeitalien
...

🇮🇹 Villa Celimontana i Rom, åbnede i 1925 og ligger kun 700 meter fra Colosseum. Parken er en hyggelig lille romersk oase, som få turister kender.

Her ligger en hyggelig lille bar, hvor der ofte er live musik på de varme sommeraftener. 

Kig fordi næste gang du er i Rom, og få et glas køligt hvidvin, mens du nyder en jazz-koncert under åben himmel.

#rom #italien #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien

🇮🇹 Villa Celimontana i Rom, åbnede i 1925 og ligger kun 700 meter fra Colosseum. Parken er en hyggelig lille romersk oase, som få turister kender.

Her ligger en hyggelig lille bar, hvor der ofte er live musik på de varme sommeraftener.

Kig fordi næste gang du er i Rom, og få et glas køligt hvidvin, mens du nyder en jazz-koncert under åben himmel.

#rom #italien #rejsertilitalien #rejsertilrom #detusynligerom #detusynligeitalien
...

🇮🇹 Det er varmt i Rom og det har ikke regnet rigtigt i flere uger. I denne uge når vi 37-38 grader. Det betyder sædvanligvis mindre skovbrænde rundt om i byen. I dag brænder det i den nordlige Rom, nemlig på Monte Mario bag Stadio Olimpico. Romerne tager det med knusende ro og det kan de roligt gøre med brandmænd som disse! 👨🏻‍🚒👍🏼

🇮🇹 Det er varmt i Rom og det har ikke regnet rigtigt i flere uger. I denne uge når vi 37-38 grader. Det betyder sædvanligvis mindre skovbrænde rundt om i byen. I dag brænder det i den nordlige Rom, nemlig på Monte Mario bag Stadio Olimpico. Romerne tager det med knusende ro og det kan de roligt gøre med brandmænd som disse! 👨🏻‍🚒👍🏼 ...

🇮🇹 Når man bor i Rom, så sker det at Paven kommer forbi og skal til optikeren. Som det gjorde i dag. Alle kan have brug for nye briller. Han så glad ud, var i fin form og hilste venligt på alle - og kørte iøvrigt væk i en hvid Fiat.

🇮🇹 Når man bor i Rom, så sker det at Paven kommer forbi og skal til optikeren. Som det gjorde i dag. Alle kan have brug for nye briller. Han så glad ud, var i fin form og hilste venligt på alle - og kørte iøvrigt væk i en hvid Fiat. ...