Toscana

10.-17. april 2023

Se rejseforedrag om Toscana-kulturrejse

8 dage / 7 nætter

12.150,-

Rejsen er udsolgt
Rejsen bestilles hos vores rejsepartner Granada Kulturrejser, som siden 2001 har arrangeret kulturejser til Europa og er medlem af Rejsegarantifonden.

Kultur- og vinrejse til Toscana

I den tid jeg har boet i Italien – siden 1997 – har jeg altid opfattet Toscana som et slags drømmeland, der lå blot tre timers kørsel nord for min bolig i Rom. Den klassiske guidebog, der beretter om Toscana, giver bankende hjerte, øget puls og sved på panden, for på dens sider vrimler det med historie, kultur, gastronomi, naturoplevelser, seværdigheder og kuriositeter af snart sagt enhver slags. Dette overflødighedshorn af muligheder og attraktioner stiller én i en vanskelig position, for hvad i alverden skal man vælge på baggrund af den ofte sparsomme tid, man har til rådighed?


På vores Toscana-tur har jeg valgt, at vi skal have base i smukke Siena, regionens næststørste by efter Firenze. Siena har et centrum, der fremstår som et sandt virvar af små gader, gyder og stræder, som tilsammen minder om en roses mange blade. Byens centrum, der først og fremmest giver den besøgende en følelse af historie og tradition, er lige så intenst og som det er storslået. For eksempel hævder mange, at byens centrale plads, Piazza del Campo, hører til blandt Italiens fem mest fascinerende pladser.

Men Siena har også en anden kvalitet. For herfra kan man nemt nå rundt til store oplevelser hvad angår vin, gastronomi og kultur. Toscanas berømte kulturbyer – Montalcino, Pienza, Montepulciano, blot for at nævne nogle få – ligger blot tre kvarters kørsel fra Siena. Det samme gør smagsoplevelser i de nævnte byer for vin- og gastronomielskere, for her, i den midterste og lidt mere sydlige del af Toscana, bevæger vi os blandt andet i hjemlandet for nogle af Italiens store vine – Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano og Chianti Classico. Dem vil der være rig lejlighed til at smage på under denne tur. Vi vil besøge en række producenter, hvor smagsprøver og køb vil være en del af turens nydelse.

Toscana er en drøm, og på denne tur vil der være mulighed for i rigt mål at tage for sig af regionens mange vin-, gastronomi- og kulturdrømme.

Hotellet i Siena

Vi kommer til at bo på et dejligt hotel, der ligger i en bygning opført i det 14. århundrede, og som engang var en fabrik, der producerede uld. Hotellet ligger i en gå-afstand på blot 10 minutter fra byens centrale Piazza del Campo. Fra hotellets terrasse og fra nogle af værelserne har man en smukt udsigt til flere af Sienas historiske ikon-bygninger.

Maden

En egns og en regions identitet er i høj grad rodfæstet i, hvad man spiser i den pågældende region. Dét har været retningspilen i udvælgelsen af spisestederne på denne tur. Alle spisestederne er således blevet udvalgt med fokus på det toscanske køkken skal have forrang. Turistmenuer er således bandlyste på denne tur, mens der i stedet er fokus på de lokale gastronomiske Toscana-traditioner.

Jesper Storgaard Jensen, rejseleder.

Dagsprogram

Dag 1: Afgang København og ankomst i Siena

Vores rejseleder Jesper Storgaard Jensen tager imod i Amerigo Vespucci-lufthavn i Firenze. Herefter er der afgang med bus mod hotellet i Siena (cirka 1 time). Efter ankomst og indkvartering mødes vi i hotellets lobby til en kort præsentation af rejseleder Jesper Storgaard Jensen og af turens øvrige deltagere. Om aftenen spiser vi sammen på restaurant – nøje udvalgt af turens rejseleder.

Dag 2: Siena og byens historiske centrum


Efter morgenmad mødes vi i hotellets lobby til foredrag om Italien, Siena og Toscana af Jesper Storgaard Jensen. Vi spiser fælles frokost på restaurant. Efter frokost mødes vi med en dansk Siena-guide, som vil guide os rundt i Sienas smukke centrum. Undervejs vil der blive tid til en kop kaffe på en hyggelig cafe. Resten af eftermiddagen og aftenen er til egen disposition. Liste med anbefalede restauranter udleveres til deltagerne.

Dag 3: Besøg på vingårde i Montalcino


Vi kører i bus til den smukke og verdensberømte vinby Montalcino. Her starter vi med en spadseretur gennem Montalcino, hvor vi bl.a. gør holdt ved en af Toscanas mest berømte cafeer, Caffè Fiaschetteria Italiana, der åbnede i 1888. Før frokost aflægger vi besøg hos vinproducenten Padelletti, som har produceret vin siden 1571 og er således en af de ældste producenter af Brunello-vin. Derefter frokost på lokalt osteria i Montalcino.

Dagens anden vinsmagning er på Al Paradiso Frassina. Her møder vi vinproducenten Carlo Cignozzi, der forklarer, hvordan han har fundet en usædvanlig metode til vindyrkning: ved at spille Mozart for sine vinstokke. Vi kører retur til hotellet og aftenen er på egen hånd.

Læs mere om Al Paradiso Frassina: Mozarts mirakler

Dag 4: Besøg i Pienza

Afgang fra hotellet mod UNESCO-byen Pienza. Den lille hyggelige by har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 1996. Pienza er desuden kendt for sin produktion af en af Italiens bedste oste – Pecorino di Pienza. Vi besøger virksomheden Fattoria Buca Nuova, der producerer den berømte Pienza-ost.

Efter endt besøg kører vi til selve Pienza, hvor vil tage på en spadseretur rundt i byen, bl.a. langs den idylliske Via dell’Amore. Langs den centrale gade, Corso Rossellino, vil der være adskillige muligheder for at købe Pienzas ost ”Pecorino di Pienza”. Frokost på egen hånd i Pienza og anbefalede spisesteder vil blive udleveret.

Efter frokost mødes vi på byens centrale piazza, Piazza Pio II, for at besøge Pienzas tre største attraktioner: Piazza Pio II, Pienzas prægtige domkirke og Palazzo Piccolomini, der tidligere var flere pavers privatbolig.

Herefter afgang fra Pienza til hotellet i Siena og fælles middag på hotellets restaurant.

Læs mere om Pienza: Pienza – hvor en af Italiens bedste oste kradser i næsen

Dag 5: Afslapning i Siena og fortælling om byens Palio (hestevæddeløb)

Vi mødes om morgenen til en rolig spadseretur rundt i Siena, hvor der vil være mulighed for at nyde byens usædvanlige atmosfære, som sluttet med besøg i byens højeste tårn, Torre del Manga. Indgang i tårnet koster 10 euro og betales af den enkelte ved indgang. Tårnet er 87 meter højt, hvilket svarer til en skyskraber på 29 etager. Der er 300 trappetrin til toppen og ingen elevator.


Piazza del Campo i Siena, på dagen for Il Palio.

Frokost på egen hånd. Efter frokost mødes vi med en person fra Siena, der kommer og fortæller om byen og om dens verdensberømte hestevæddeløb Il Palio di Siena.

Fælles aftensmad.

Dag 6: Udflugt til Chianti og Monteriggioni

Afgang fra hotellet i retning af Parco Sculture del Chianti, formentlig Toscanas mest kendte udendørs kunstmuseum. Vi besøger den prægtige have ledsaget af en guide, der vil forklare om have-museets baggrund og historie.

Herefter begiver vi os mod byen Radda in Chianti, hvor vi skal besøge vinkonsortiet for Chianti Classico. Her vil der være mulighed for en sanse-oplevelse i stedets sanse-museum, bl.a. via en dufteprøve og en blindsmagning. Der vil være mulighed for smagsprøver samt en spadseretur i vinmarkerne og der bydes på en fælles frokost på stedet. Fra Chianti Classico-konsortiet kører vi mod middelalderbyen Monteriggioni, der ligger bag høje bymure. Vi har tid til at gå rundt og nyde stedets særlige atmosfære.


Monteriggioni

Aftenen til på egen hånd.

Dag 7: Montepulciano

Vi mødes i hotellets foyer for at køre mod Madonna di San Biagio-klostret, et af Toscanas mest storslåede klostre og herefter videre mod den smukke toscanske by Montepulciano, der bl.a. er kendt for sin fremragende vin, Vino Nobile di Montepulciano. Vi går en tur rundt i byen. Ved den centrale Piazza Granda vil der være mulighed for at bestige tårnet i Palazzo Comunale, der tilbyder en storslået udsigt ud over store del af de omkringliggende landskaber.

Frokost på egen hånd. Adresser på anbefalede spisesteder vil blive udleveret. Efter frokost kører vi retur til hotellet i Siena og resten af eftermiddagen er til fri disposition.

Afslutningsmiddag på guidens udvalgte restaurant, hvor vi har mulighed for at afslutte rejsen med maner.

Dag 8: Hjemrejse

Check out fra hotellet og afgang med Firenzes lufthavn, hvor rejselederen vil tage afsked med gruppen.

8 dage / 7 nætter

12.150,-

Rejsen er udsolgt
Rejsen bestilles hos vores rejsepartner Granada Kulturrejser, som siden 2001 har arrangeret kulturejser til Europa og er medlem af Rejsegarantifonden.

Rejseinfo

Afrejse: 10. april 2023
Hjemrejse: 17. april 2023

Rejsen inkluderer:

 • Fly t/r (København-Firenze)
 • Transport til og fra lufthavn i Firenze
 • 7 nætter på hotel i centrum af Siena (dobbeltværelse)
 • Morgenmad på hotel
 • Alle entreer i programmet
 • Jesper Storgaard Jensen som guide og rejseleder
 • Transport i egen bus på turene ud af Siena

Rejsen inkluderer ikke:

 • Lokal transport på egen hånd
 • Lokal turistskat 2,5€ per dag per person
 • Måltider på egen hånd
 • Drikkevarer til fælles frokost/middag

Tillæg for enkeltværelse: 2.000 kr.

Fly: Med SAS fra København direkte til Firenze t/r.

Afrejse fra København: kl. 12.00 med ankomst til Firenze kl. 14.20.
Hjemrejse fra Firenze: kl. 15.10 med ankomst til Kastrup kl. 17.20.

Bemærk: Rejsen er ikke egnet for gangbesværede.

Sådan siger tidligere deltagere…

“Den begejstrede beskrivelse I gav af jeres guide Jesper, blev ikke gjort til skamme. Dels virkede han faglig kompetent, engageret og meget givende, dels gjorde han det virkelig godt som rejseleder. Han viste overblik og handlekraft – og han fandt gode løsninger, som vi tror, fik alle til at føle sig/os godt tilpas. Og så er det jo altid dejligt at være sammen med et menneske med humor.”
Erik og Vibeke Skjoldborg

“Jeg har været i Rom fire gange før denne femte gang, og jeg har virkelig fået en på opleveren som jeg slet ikke havde troet muligt – og det selvom mine forhåbninger var store. Jesper er en fantastisk engageret og rar mand – ham vil jeg gerne rejse med igen. Maden var bare super duper (kommer fra et madøre) – jeg synes vi blev forkælede her. Hvis man kunne give ekstra stjerner ud over det maksimale, så kom de herfra.”
Jan Priess

“Rom-turen var en oplevelse uden lige, ikke mindst takket være Jesper, bedre formidler findes ikke. Han informerede om Rom og Italien på godt og ondt, hvilket var med til at skærpe og forstå by og land og ikke bare “svømme” hen over alle herlighederne – historiens vingesus føltes alligevel. Hermed en stor tak til Granada Kulturrejser og ikke mindst til Jesper.”
Inge-Lise Søndergaard

“Hotellet var luksus, da værelset, som jeg boede på, vendte væk fra gaden, havde badekar og fungerede godt, og så var der den skønne tagterrasse, den trak op. Stemningen i gruppen var rigtig fin, hyggelig og seriøs. Jesper var vældig behagelig, imødekommende og vidende. Det var et spændende og nuanceret program, fik virkelig meget udbytte af turen på alle måder. Dejlig tur.”
Marianne Jensen

“Tusind tak for skønne dage i Rom. I havde fundet frem til den bedste rejseleder! Det har været så spændende, underholdende og bevægende, at høre Jesper fortælle om rigdom og fattigdom, om modstandskamp og genopbygning, om museer og street art – og meget, meget mere! Tak for alle printede fortællinger om de steder, vi skulle besøge. Og for at dele kærlighed til – og kritik af – Rom og romerne med os.”
Vivi Moustgaard

“Tak for en meget vellykket rejse. Jesper er en meget kompetent og behagelig rejsefører som vi kan anbefale på det varmeste. Vi er glade for at vi kommer bag om facaden, bl.a. turene i de knapt så kendte bydele, det var meget spændende. Spændende foredrag. Vi var glade for erfaren dansk guide til seværdigheder.”
Peter Rydahl

Rejseleder: Jesper Storgaard Jensen

Jeg har boet i Italien i mere end 25 år og efter at jeg som journalist har skrevet om en lang række af italienske samfundsforhold – politik, kultur, rejseartikler, mad/vin, ældresektoren, de unge, den katolske kirke, historie, sport og meget andet – er jeg kommet til den konklusion, at det allerbedste Italien har at byde sine besøgende især er den kultur, den historie og den arkitektonisk skønhed som man møder i mange byer og områder og som ofte smelter sammen og bliver til den pågældende bys eller områdes DNA.

Det handler dybest set om alt dette: samfundsforhold og kulturel skønhed. Det er det, jeg gerne vil vise mine rejsefæller.

Da jeg i sin tid begyndte at læse cand.ling.merc. (tolk/oversætter) i italiensk på CBS i København var det især på grund af en interesse i Italien som land. Det sproglige – dvs. det at tilegne sig det italienske sprogs bærende strukturer – var naturligvis interessant, men det der nok tiltrak mig allermest, var de italienske samfundsforhold. At finde ud af hvordan samfundet er sat sammen. Hvordan er forholdet mellem de forskellige grupper? Hvordan har en religion – i dette tilfælde den katolske – indflydelse på den måde ”man gør tingene på”? Hvordan er forholdet mellem stat, familie og en tidligere meget tilstedeværende kirke?

Alle disse spørgsmål – og mange andre – har gjort mig følgeskab sine mine studieår i midten af 1990’erne. De er krøbet under huden på mig i en sådan grad, at jeg ikke kun betragter Italien som mit andet hjemland men også som et superinteressant studieobjekt, som man kan blive ved med at dykke ned i. Man kan blive ved med at finde nye oplysninger, detaljer og sammenhænge. Og alt dette elsker jeg at dele med de rejsende, der melder sig til Granadas Italiensture.