Montalcino: I audiens hos vinens konge

16. februar 2023

Montalcino er hjemby for en af Italiens mest berømte vine, Brunello di Montalcino. Her kan man næsten fornemme duften af vin, der svæver gennem luften, og byens mange vinbutikker gør da også deres bedste for at friste besøgende med vinsmagninger og særlige tilbud.

Navnet Montalcino får ganske givet den berømte klokke til at ringe hos mange. Særligt hvis man er vinelsker. Faktisk er denne lille by – beliggende i den sydlige del af Toscana med omkring blot 6.000 indbyggere – totalt synonym med en af Italiens mest berømte vine, Brunello di Montalcino, ofte kaldet “kongen af de italienske vine”.

Hvis man vil besøge Montalcino, er det altså ikke for at shoppe eller for at kaste sig ud i byens natteliv (der formentlig slet ikke eksisterer). Man gør det for vinen. Og de berømte Brunello-flasker møder man naturligvis overalt. På hvert et hjørne af denne hyggelige toscanske by finder man vinbutikker og -barer, der gør deres yderste for at friste forbipasserende med vinsmagning og uimodståelige tilbud på de Brunello-flasker, der som bekendt ikke er helt billige.

Middelalderbyen Montalcino ligger på en bakketop, og byder således på flere storslåede udsigter ud over de omkringliggende dale og vinmarker. Byen har heldigvis aldrig været genstand for den type byggespekulationer, der har ramt visse italienske byer, og derfor fremstår den også velbevaret og intakt. En af de smukke udsigter, man kan nyde i Montalcino, er fra byens fæstningsværk – det såkaldte Fortezza – og dets høje mure, som blev opført i det 14. århundrede. Herfra har man en fantastisk fugleperspektivs-udsigt til byens okkerfarvede tage og udstrakte vinmarker, hvor de berømte sangiovese-druer har perfekte vækstbetingelser.

Vin i luften

Når man slentrer gennem Montalcino, kan man næsten fornemme en duft af vin i luften. Vinbutikkerne ser ud til at være spredt ud over byen med gavmild hånd. Den mest kendte af dem er Caffè Fiaschetteria Italiana, som åbnede i 1888. En af de tidligere ejere var den berømte Ferruccio Biondi Santi, og med årene har café-vinbaren opnået verdensberømmelse. At gøre et stop her for at nyde en kop kaffe eller et glas Brunello-vin er lidt som at træde ind i en tidsmaskine.

I Brunello-konsortiet finder man omkring 250 vinproducenter, som alle bidrager med at holde Brunello-fanen højt. Kun én enkelt producent er dog at finde i selve Montalcino by. Det drejer sig om familien Padelletti, som har produceret vin siden 1571. Virksomheden ligger i Via Padelletti, og hvis man tropper op for at få en vinsmagning af de gode Brunello’er, vil man samtidig blive budt på en spændende rundvisning i den gamle vinkælder.

At spadsere rundt i Montalcino på må og få er en dejlig oplevelse. Hvis man gør det, så glem ikke at besøge Madonna del Soccorso-kirkens have, hvorfra man har en fantastisk panoramaudsigt til dalene nedenfor. Bevæg dig derefter langs Viale Pietro Strozzi for at nyde en skøn solnedgang.

Ud af byen

Montalcino kan også betragtes som udgangspunkt for forskellige ture rundt i det toscanske landskab, der er berømt for sine bløde bakker, de lange rækker af stolte cypresser og grønne marker fulde af vinstokke, så langt øjet rækker.

Første stop kunne meget vel være en af områdets mest berømte producenter, Fattoria dei Barbi, som har haft hjemsted i Toscana i omkring seks århundreder, og som har produceret Brunello siden 1892. Barbi kan desuden fremvise en særlig attraktion, nemlig Brunello-Museet, som fortæller historien om den berømte vin. Den forklarer produktionsmetoder, den viser korte portrætter af de mest berømte “Brunello-personligheder” gennem årene, og den guider én gennem en lang række informationer og detaljer i den berømte vins liv. Efter museumsbesøg er man klar til et besøg i virksomhedens historiske vinkælder efterfulgt at en toskansk landfrokost på Taverna dei Barbi, stedets hyggelige spisested.

Blot fem km. fra Fattoria dei Barbi finder man områdets vigtigste arkitektoniske og religiøse ikonbygning, Sant’Agostino-klostret. Det blev opført i midten af det 14. århundrede og var engang beboet af munke. I dag er deres tilstedeværelse dog et fjernt minde, og de blødt brummende og lokkende munke-stemmer, som man hører, når man træder ind i denne imponerende kirke, er båndet for at skabe en imaginær religiøs atmosfære.

I den sydlige del af Toscana finder du en række små og indbydende middelalderbyer, som nemt kan besøges også med Montalcino som base. En af dem er Pienza, der ligger kun 25 km. borte. Også her, i denne UNESCO-by, finder du en middelalderstemning, der udgør en stor attraktion for både italienere og turister. Pave Pio II betragtede Pienza som “den ideelle by”, og i dag vil man især kunne mærke suset fra historie og storslået arkitektur. Der findes dog endnu en god grund til at besøge Pienza, nemlig den berømte pecorino-ost, som mange anser for at være en af Italiens bedste.

Og – som vi alle ved – kræver en god vin jo ofte en lige så god ost. Faktisk ser de to – Brunello fra Montalcino og Pecorino fra Pienza – ud til at være som skabt til hinanden med deres stærke aromaer og markante personligheder. En perfekt match!